Klimaatkoekenbakkers en wetenschappelijke twijfel

klimaatkoekenbakkers-en-wetenschappelijke-twijfel

25-09-21 06:00:00,

Overleg NOS-jornaalweermannen en -vrouw. Foto: NOS.

Een bijdrage van Jeroen Hetzler.

De Nederlandse weermannen en vrouwen dragen een opmerkelijke eendracht uit wat betreft het de hypothese van de – tot op heden niet aannemelijk gebleken – klimaatcatastrofe door menselijk toedoen. Als het allemaal zo onweerlegbaar is – the science is settled – , hoe kunnen de klimaatmodellen dan de plank zo ver misslaan, ook bij hindcasting? Wat is de waarde dan nog van die klimaatmodellen?

Na 40 jaar noodsituatie is de aarde nog steeds niet naar de knoppen. Maar weer een decennium opschuiven dan wegens gebrek aan medewerking van moeder natuur? Ter relativering is dit geestige historisch overzicht van onzinnig doemdenken zeer verhelderend. Gaat het Europese Hof ook de ontkennende moeder natuur voor minachting van het Hof aanklagen, of zoiets creatiefs?

Inmiddels is dan ook binnen eigen gelederen twijfel gerezen aan die modellen, en hiermee impliciet aan de aannemelijkheid van die hypothese die alom van de daken wordt geroepen. IPCC-wetenschappers beginnen zelf te twijfelen of hun modellen betrouwbaar zijn als beleidsinstrument. “Het is het afgelopen jaar duidelijk geworden dat we deze bekentenis niet kunnen vermijden”, vertelde Gavin Schmidt, directeur van het Goddard Institute for Space Studies van NASA, aan het gerenommeerde tijdschrift Science. Schmidt zei ook: “Je krijgt zelfs op korte termijn cijfers die waanzinnig eng zijn – en fout.” Bron.

De nieuwe scenario’s [in het jongste IPCC-rapport, AR6] spreken van een temperatuurstijging tot 5°C vanaf 1850 tot 2100 komen niet overeen met de waargenomen huidige opwarming van ongeveer 0,15°C per decennium, wat een verdere stijging van slechts 1,2°C in 2100 impliceert. Alleen, zover kunnen wij niet kijken, trends doortrekken over zo’n lange termijn is zinloos gokken, koekenbakkers dus.

In dit IPCC-rapport duikt bovendien de als frauduleus weerlegde hockeystickgrafiek na jaren weer op. Opeens zijn weer de toch echt goed gedocumenteerde Middeleeuwse Opwarming (ca. 800-1200) en Kleine IJstijd (ca. 1300-1850) verdwenen, waardoor het net lijkt of pas na 1850 – begin Industriële Revolutie – een ongeëvenaarde opwarming optrad. Ik zie dit als een zwaktebod van het IPCC nu de feiten de stelligheid van the science is settled onderuit hebben gehaald. Het alarmisme dat vele media en weermannen- en vrouwen uitdragen stoelt op aanvechtbare aannames.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: