Discriminatie mag in Nederland – kortgeding Waku Waku laat zien dat de rechterlijke macht de weg kwijt is

discriminatie-mag-in-nederland-–-kortgeding-waku-waku-laat-zien-dat-de-rechterlijke-macht-de-weg-kwijt-is

01-10-21 08:32:00,

Is de coronapas discriminatie? Ja, maar dat mag soms, oordeelt de rechter in het kort geding Waku Waku. U leest het goed. Het mag.

“U krijgt geen gelijk vandaag”, zei de rechter in een volle zaal. “Ik zie geen reden om de last onder bestuursdwang te schorsen.” Hoewel de rechter aangaf dat het restaurant ‘terechte vragen stelt’, oordeelde hij dat burgemeester Dijksma juist heeft gehandeld. “De pandemie bestrijden is een gerechtvaardigd doel.” – AD (30-09-21)1

Maar wat als er geen pandemie is? En de rechter is óf niet goed geïnformeerd, of heeft een telefoontje gehad van een door het World Economic Forum aangestuurde politicus? Hoe lang kan de Nederlandse rechtspraak nog de schijn ophouden van een objectieve rechterlijke macht als zij het normaal acht dat “antivaxxers” worden buitengesloten?

Kortgeding in het kort

 
Sinds afgelopen zaterdag moeten restaurants bezoekers vanaf 13 jaar controleren op een coronatoegangsbewijs. De eigenaren van Waku Waku hebben aangegeven dat niet te willen doen.

De burgemeester van Utrecht heeft afgelopen maandag een ‘last onder bestuursdwang’ opgelegd aan Waku Waku. Dat besluit houdt in dat het restaurant gesloten moet blijven voor publiek dat niet is gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs, en dat de gemeente zelf tot sluiting zal overgaan als daaraan niet wordt voldaan.

Gisteren heeft de gemeente vervolgens de sloten laten vervangen. De restauranteigenaren hebben bezwaar gemaakt bij de gemeente en zij hebben de rechter gevraagd om het besluit van de burgemeester in de tussentijd te schorsen, zodat het restaurant weer open kan.2

 
De rechter bepaalt dat het restaurant niet open mag. Vanwege de Volksgezondheid? De advocaat van Waku Waku stelt dat “het besluit niet evenredig is, omdat er geen acuut gevaar voor de volksgezondheid bestond.”

“De inrichting van het restaurant staat nog steeds hetzelfde als voor afgelopen zaterdag, toen de anderhalve meter nog in acht moest worden genomen. Daar is niets aan veranderd met de invoering van het coronatoegangsbewijs. Niet te bevatten is, dat er dus op vrijdag, onder de oude regels, geen gevaar was voor de volksgezondheid en op zaterdag, dat na de invoering van het coronatoegangsbewijs dat ineens acuut gevaar bestond. En daarbij heeft de burgemeester op 25 september toen het werd ingevoerd, geen aanleiding gezien tot het toepassen van bestuursdwang.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: