De Balie: De kracht van onzekerheid in de wetenschap

de-balie:-de-kracht-van-onzekerheid-in-de-wetenschap

02-10-21 12:00:00,

Een bijdrage van David Dirkse.

In de opmaat naar de klimaatconferentie in Glasgow wordt de klimaathysterie weer een tandje hoger gezet. Ook het debatcentrum De Balie ontkwam daar niet aan. Hier vond op 28 september dit jaar een bijeenkomst plaats met de titel:

De kracht van onzekerheid in de wetenschap.

Zelf was ik er niet bij, maar hier is de avond terug te zien.

Astrofysicus Vincent Icke trapt af.

Dan na precies 1 uur: Pointer-journalist Peter Keizer haalt CLINTEL door de mangel met de bekende desinformatie: geen klimatologen onder hen, omgekocht door oliegeld, kwade bedoelingen, machinaties enz. enz. En hoe zit het dan met de data, waarnemingen, metingen en een inhoudelijke weerlegging van de opvattingen van de klimaatsceptici? En was er gelegenheid tot wederhoor? Niets van dat alles! Oorverdovende stilte!

Na 1:28 uur: Meesurfend op de klimaathype verklaart klimaatpsychologe (de nieuwste loot aan de psychologische stam) Evanne Novak klimaat’ontkenning’.

“De balie” levert nog deze inleidende tekst:

In een tijd waarin meningen door politici worden verkocht als feiten, en de wetenschap wordt afgedaan als slechts een versie van de werkelijkheid, is het verleidelijk om die versie van de waarheid uit te kiezen die het beste past in jouw wereldbeeld. In die feitenvrije samenleving is klimaatverandering een hoax, zijn vaccins vergif en is de aarde plat.

Dit soort ideeën vragen erom weerlegd te worden met harde feiten, maar volgens hoogleraar sterrenkunde Vincent Icke is onzekerheid inherent aan de wetenschap, en schuilt daarin juist haar kracht. Maar dat betekent niet dat we de waarheidsvinding uit het oog moeten verliezen. Door hypotheses telkens te bevragen, opnieuw te onderzoeken en bij te stellen groeit ons begrip van de wereld.

Filosoof en klimaatpsycholoog Evanne Nowak onderzoekt in haar werk onder meer de vraag hoe we ons moeten verhouden tot feiten die we liever niet onder ogen zien. Het is misschien verleidelijk om weg te kijken van de klimaatcrisis, maar hoe zorgen we dat we onze zorgen over het klimaat niet wegrelativeren maar omzetten in actie?

Samengevat: weer een professioneel geregisseerde manifestatie van klimaatpropaganda.

En die verschrikkelijke opwarming wil maar steeds niet komen.

***

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: