De nieuwe hyperinflatie

de-nieuwe-hyperinflatie

02-10-21 01: 00: 00,

Als het gaat om de economische gevolgen op lange termijn van de Corona-pandemie, wordt er altijd gesproken over het risico van hyperinflatie. Teruggebracht tot ons tripartiete schema, kan het als volgt worden beschreven:

Oorzaken:

De hoofdoorzaak van hyperinflatie wordt algemeen beschouwd als de ongebreidelde overheidsschuld. Om de rente te betalen en de schuld af te lossen, hebben staten met een hoge schuldenlast veel geld nodig, dat zij gewoonlijk proberen te verkrijgen door staatsobligaties uit te geven, die dan voornamelijk door hun eigen centrale bank worden gekocht.

Het nieuwe geld dat op deze manier wordt gecreëerd, vergroot de geldhoeveelheid, waardoor de prijzen stijgen, want als er meer geld is voor dezelfde hoeveelheid goederen, stijgt de nominale waarde van elk afzonderlijk goed. Omdat het meestal meer tijd kost om loonsverhogingen door te voeren dan om steeds meer nieuwe schulden te financieren door geld bij te drukken, stijgen de prijzen van consumptiegoederen niet alleen nominaal, maar ook reëel.

Dit zorgt er weer voor dat de omloopsnelheid van het geld toeneemt, omdat het vertrouwen van de burgers in geld afneemt. Zij moeten beseffen dat zij van maand tot maand steeds minder krijgen voor hun geld. Ze geven het daarom zo snel mogelijk uit om verder waardeverlies en dus koopkrachtverlies zo goed mogelijk te vermijden.

Geld wordt ook steeds meer uitgegeven aan investeringsgoederen zoals goud of onroerend goed,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: