Volledig gevaccineerd met Pfizer? Je hebt 6 tot 13 keer meer kans om Delta te krijgen dan iemand met natuurlijke immuniteit, zegt een studie

volledig-gevaccineerd-met-pfizer?-je-hebt-6-tot-13-keer-meer-kans-om-delta-te-krijgen-dan-iemand-met-natuurlijke-immuniteit,-zegt-een-studie

03-10-21 10:56:00, In de grootste waarnemingsstudie die de natuurlijke immuniteit, verkregen door een eerdere SARS-CoV-2 infectie, vergeleek met de immuniteit die door het vaccin van Pfizer werd opgewekt, hadden mensen die herstelden van COVID veel minder kans Delta te krijgen, symptomen te ontwikkelen of in het ziekenhuis te worden opgenomen dan nooit geïnfecteerde maar wel gevaccineerde mensen, bericht Childrenshealthdefense.org.

Natuurlijke immuniteit lijkt een langduriger en sterkere bescherming te bieden tegen SARS-CoV-2-infectie, symptomatische ziekte en ziekenhuisopname door de Delta-variant in vergelijking met de door Pfizer-BioNTech met twee vaccindoses geïnduceerde immuniteit, zo blijkt uit een nieuwe Israëlische preprint-studie.

De nieuwe gegevens zouden een belangrijke rol kunnen spelen bij het bepalen of mensen die eerder COVID hebben gehad, beide doses van de vaccins van Pfizer of Moderna moeten krijgen, meldt Science.

In de grootste real-world observationele studie die natuurlijke immuniteit, opgedaan door een eerdere SARS-CoV-2 infectie, vergeleek met vaccin-geïnduceerde immuniteit door het Pfizer mRNA vaccin, hadden mensen die herstelden van COVID veel minder kans dan nooit geïnfecteerde, gevaccineerde mensen om Delta te krijgen, symptomen te ontwikkelen of in het ziekenhuis te worden opgenomen.

De studie, gepubliceerd op 25 augustus op medRxiv, werd uitgevoerd in een van de meest gevaccineerde landen ter wereld met gebruikmaking van gegevens van Maccabi Healthcare Services, die ongeveer 2,5 miljoen Israëli’s registreert, of ongeveer 26% van de bevolking.

Onderzoekers onderzochten de medische dossiers van 673.676 Israëli’s van 16 jaar en ouder – en brachten hun infecties, symptomen en ziekenhuisopnames tussen 1 juni en 14 augustus in kaart, toen de Deltavariant in Israël overheerste.

De studie, geleid door Tal Patalon en Sivan Gazit van Maccabi’s onderzoeks- en innovatietak KSM, toonde in twee analyses aan dat mensen die nooit geïnfecteerd waren geweest met SARS-CoV-2 maar in januari en februari waren gevaccineerd, zes tot 13 keer meer kans hadden op een doorbraakinfectie met de Deltavariant in vergelijking met ongevaccineerde mensen die eerder waren geïnfecteerd met SARS-CoV-2.

“Deze analyse toont aan dat natuurlijke immuniteit een langduriger en sterkere bescherming biedt tegen infectie, symptomatische ziekte en ziekenhuisopname als gevolg van de Deltavariant,” zeggen de onderzoekers.

“Het is een schoolvoorbeeld van hoe natuurlijke immuniteit echt beter is dan vaccinatie.   Voor zover ik weet, is het de eerste keer dat dit echt is aangetoond in de context van COVID-19,” vertelde Charlotte Thålin,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: