De Grote Leugen – Hoe de wereld tot slaaf te maken

de-grote-leugen-–-hoe-de-wereld-tot-slaaf-te-maken

04-10-21 03:01:00, “En de leugen heeft ons in feite zo ver weggeleid van een normale samenleving dat je je niet eens meer kunt oriënteren; in zijn dichte, grijze mist is zelfs geen pilaar meer te zien.” – Aleksandr Solzjenitsyn, De Goelag Archipel

Het volgende is een transcript van deze video.

Liegen is altijd al gebruikt voor politieke doeleinden. Leugens verdoezelen corruptie, fouten uit het verleden en verborgen motieven, en ze zijn een essentieel ingrediënt in politieke campagnes. Soms nemen politieke leugens echter een veel sinistere vorm aan. De leugens worden alomvattend, omarmen alle aspecten van het leven en besmetten elke hoek van de samenleving. Dit is een teken dat het totalitarisme in opkomst kan zijn. Want zoals de politieke filosofe Hannah Arendt opmerkte, is totalitarisme in zijn essentie een poging om “de werkelijkheid in fictie te veranderen”. Het is de poging van corrupte en pathologische staatsactoren om een fictief wereldbeeld op te leggen aan de gehele bevolking. In nazi-Duitsland vormde het idee van een superieur ras en een onrein volk de grote leugen, in de Sovjet-Unie was het de overtuiging dat het staatscommunisme kon functioneren en dat iedereen gelijk kon worden gemaakt. En uit deze grote leugen sijpelde een stroom van eindeloze kleine leugens. Verwijzend naar Communistisch Rusland, schreef Aleksandr Solzjenitsyn:

“In ons land is de leugen niet slechts een morele categorie, maar een steunpilaar van de staat geworden.” – Aleksandr Solzjenitsyn, De eik en het kalf

Vaclav Havel beschreef Tsjecho-Slowakije onder Sovjet heerschappij op vergelijkbare wijze:

“…het leven in het systeem is zo grondig doordrongen van hypocrisie en leugens… Omdat het regime gevangen zit in zijn eigen leugens, moet het alles vervalsen. Het vervalst het verleden. Het vervalst het heden, en het vervalst de toekomst. Het vervalst statistieken.” – Václav Havel, De macht van de machtelozen

Wanneer een politiek systeem op een bed van leugens rust, wat kan er dan gedaan worden om het tij te keren in de richting van waarheid en vrijheid? In deze video, gebaseerd op de inzichten van Aleksandr Solzjenitsyn en Vaclav Havel, gaan we deze vraag onderzoeken, schrijft Academyofideas.com.

De dag voordat hij uit de Sovjet-Unie werd verbannen, publiceerde Aleksandr Solzjenitsyn een kort essay getiteld Leef niet bij leugens, daarin schreef hij:

“We naderen de rand van de afgrond;

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: