Demonstratie Amsterdam gaat over vrijheid maar galg eist aandacht op – Café Weltschmerz

demonstratie-amsterdam-gaat-over-vrijheid-maar-galg-eist-aandacht-op-–-cafe-weltschmerz

04-10-21 02:30:00,

Op zondag 3 oktober gingen ongeveer 25 duizend mensen de straat op in Amsterdam. Zij spraken zich uit voor vrijheid en tegen een beknellend  coronabeleid. De meeste aandacht in de media ging echter uit naar een man die een galg had meegenomen: ‘Rondlopen met een galg en dan zeggen dat je demonstreert voor ‘nieuwe, goede, eerlijke politiek’. Het is goed met je,’ aldus Dilan Yesilgöz, staatssecretaris van economische zaken voor de VVD.

Vreedzaam en met ludieke leuzen deelden de betogers hun onvrede over de aanpak rond het coronavirus. Via spandoeken spraken ze zich uit: ‘Unvaccinated lives matter‘ en: ‘Dit beleid is QRankzinnig,’ verwijzend naar de QR-code die gescand moet worden voor toegang tot onder meer café, bioscoop en concertzaal.

Een man droeg een bord met daarop de tekst: ‘Orwell was een optimist’, om te waarschuwen voor een dystopie die in zijn ogen ‘1984’ zal overtreffen. Een vrouw had een t-shirt aan met daarop de tekst: ‘Don’t worry, be wappie’, waarmee ze een scheldnaam had omgezet naar geuzennaam.

Een oudere heer had bij een temperatuur van vijftien graden zijn luier aangetrokken. ‘0,003 procent kans dat ik het in mijn broek doe. Hoe lang moet ik de luier nog aanhouden?’ stond er op zijn protestbord. Hij trok veel bekijks en poseerde voor menig foto.

Toch was het de man die een galg had meegenomen die zorgde voor het gesprek van de dag in de media. Met de galg wilden mensen naar verluidt Hugo de Jonge ophangen. Op social media uiten veel mensen hun onvrede, sommigen waren zelfs woedend.

Financieel journalist Arno Wellens geeft zijn commentaar op eerdergenoemde staatssecretaris Dilan Yesilgöz: ‘Dat is ‘t akelige van dit soort acties. Je geeft regering een excuus om kritiek op app die NIETS met Corona te maken heeft, dat is een rotsmoes, af te doen als hooligan-gedrag. Één gebaar verpest de hele, terechte, boodschap. Dit domineert het nieuws, niet de drogreden rond app.‘

Dat is ‘t akelige van dit soort acties. Je geeft regering een excuus om kritiek op app die NIETS met Corona te maken heeft, dat is een rotsmoes, af te doen als hooligan-gedrag. Één gebaar verpest de hele, terechte, boodschap. Dit domineert het nieuws, niet de drogreden rond app. https://t.co/Krgi3aFqZ5

— Arno Wellens (@ArnoWellens) October 3,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: