Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt in acuut gevaar – Café Weltschmerz

afghanen-die-voor-nederland-hebben-gewerkt-in-acuut-gevaar-–-cafe-weltschmerz

05-10-21 09:21:00,

Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt lopen acuut gevaar. Vooral buiten Kabul is de kans groot dat ze worden opgepakt door de Taliban. Ben Knapen, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, noemt de situatie “buitengewoon onveilig.”

De Volkskrant meldt dat het contact heeft gehad met een medewerker van een Nederlandse hulporganisatie. Die spreekt van ex-medewerkers die in het land zijn opgepakt en zelfs gemarteld. Afghanen die eerder als bijvoorbeeld beveiliger, tolk of boekhouder samenwerkten met de Nederlandse overheid of Nederlandse hulporganisaties worden gezocht door de Taliban en veranderen daarom vaak van verblijfplaats en houden zich stil.

Nu de eerste berichten binnenkomen van daadwerkelijke vervolging wil politiek Den Haag hierover in debat met Knapen. Vorige week vroeg hij uitstel van debat, naar eigen zeggen “om elke vierkante centimeter ruimte” voor verdere evacuaties te benutten. Verschillende ministeries moeten nog op één lijn komen over het te voeren beleid ten aanzien van evacuatie van Afghanen naar Nederland. Met name het ministerie van Justitie en Veiligheid zou op de rem staan.

Afghanistan is na het vertrek van de laatste Amerikaanse troepen vooral in het nieuws vanwege de opkomst van de Taliban en de onveilige situatie die dat voor veel Afghanen heeft meegebracht. Een aantal Afghanen dat heeft gewerkt voor Nederlandse organisaties is geëvacueerd naar Nederland en is daarmee in veiligheid gebracht. Een groot aantal echter is het niet gelukt weg te komen. Volgens velen heeft de overheid een zorgplicht voor de mensen die door  terugtrekking van buitenlandse troepen in gevaar zijn gekomen. ‘Zij hielpen ons, nu moeten wij hen helpen,’ is de gedachte.

Om hoeveel mensen het gaat is niet precies duidelijk. Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van de VVD sprak in Het Parool afgelopen zaterdag over 100 duizend Afghanen, anderen vinden dat getal zwaar overtrokken. Afghaanse tolken lijken als eerste in aanmerking te komen voor een vlucht naar Nederland (een ‘dure plicht’ zoals Knapen het noemde).

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: