Het startsignaal

het-startsignaal

05-10-21 03: 00: 00,

“Geografie is het lot” (2), schreef Roger Willemsen ooit, waarmee hij twee dingen bedoelde: het gebeurt noodlottig en zonder dat wij er iets aan doen, dat wij ergens op de wereld op dezelfde plaats terechtkomen, en onmiddellijk verweeft de plaats waar dit gebeurt het leven met een melange van mogelijkheden. Of we in zijde of in vodden slapen is puur toeval – en in die zin zijn wij mensen niet allemaal gelijk: de vraag wie we kunnen worden neemt nooit hetzelfde uitgangspunt.

Maar degenen onder ons die toevallig in Duitsland geboren zijn, mogen zich gelukkig prijzen. Dat is serieus bedoeld. Al tientallen jaren leven wij hier in een democratie die niet bijzonder direct is, maar in ieder geval grondwettelijk. Decennialang hebben de mensen de vrede met hun buren bewaard, hun cultuur gerespecteerd en nationalistische barrières geslecht. En decennialang hebben degenen die in Duitsland geboren zijn, kunnen bouwen op een goede minimumstandaard van onderwijs, gezondheid en levenskwaliteit. Uitzonderingen bevestigen de regel, maar over het algemeen is Duitsland geen slechte plaats om geboren te worden.

Voor sommigen kan dat genoeg zijn. Sommigen zullen naar het buitenland kijken, naar de vele mensen op deze wereld die niet in voorspoed leven zoals wij,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: