Je eigen RIVM-vaccinatie-dossier nu online

je-eigen-rivm-vaccinatie-dossier-nu-online

05-10-21 04:00:00,

Het RIVM heeft de afgelopen tijd niet stil gezeten. Voor de meesten onopgemerkt heeft deze organisatie van alle Nederlanders een online Covid-vaccinatiedossier aangemaakt. Waarom het online dossier is aangemaakt blijft duister. Wat weten we wel?

Dit artikel werd eerder op 11 mei 2021 gepubliceerd

Waarom een persoonlijke online dossier?

Een reële vraag, maar het RIVM blijft het antwoord schuldig. In de beknopte lijst van ‘veel gestelde vragen’ luidt het antwoord: ‘Wij houden rekening met uw privacy. De beveiliging en opslag van uw gegevens is in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Met een beetje zoeken in de brij van pagina’s vinden wij dan toch iets van een antwoord: ‘Uw vaccinatiegegevens zijn strikt vertrouwelijk. Een zorgverlener mag uw gegevens alleen inzien als daar een medische reden voor is.
Kort gezegd, jouw gegevens zijn bestemd om te worden gedeeld. Een voorwaarde, bijvoorbeeld uw toestemming, wordt niet genoemd. Dit online dossier kan een eerste stap blijken naar een online patiëntendossier, een onderwerp dat politiek ooit gevoelig lag.
Wel schijn je de huisarts toestemming te moeten verlenen om een Covid-vaccinatie aan dit dossier toe te voegen. Maar wie er daarna in mag neuzen, en of je daar nog iets over te zeggen heeft, daarover zwijgt het RIVM.
Meer over privacy in dit Covid-dossier.

Hoe kom ik van dit dossier af?

Het is mogelijk om van dit ongevraagde online dossier af te komen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: