Een persoonsgebonden CO2-budget: populair of niet?

een-persoonsgebonden-co2-budget:-populair-of-niet?

06-10-21 06:00:00,

Auteur: Cultuur onder vuur.

Na een lange werkdag en een flinke fietstocht komt u verkleumd en hongerig thuis. U heeft nog juist genoeg CO2-punten voor een stukje rookworst bij de stamppot. Maar dan kan de verwarming niet aan. Dan toch de thermosstaat wat hoger en geen rookworst? Of allebei niet, zodat u morgen weer een keer met de auto naar het werk kunt… Wat kiest u?

CO2-budget

Het idee van een persoonlijk CO2-budget werd deze zomer als proefballonnetje opgelaten door onderzoeksbureau TNO en door diverse Nederlandse media gretig opgepikt. Het concept is dat iedere burger een aantal CO2-punten krijgt dat hij mag verdelen tussen CO2-uitstotende posten als autorijden, vlees eten en energieverbruik in huis. Zo’n budget zou de totale hoeveelheid CO2-uitstoot van Nederland verminderen. Het aantal punten heeft uiteraard een maximum. Wie zijn punten verbruikt heeft, moet bijkopen. Of thuis in de kou zitten.

Inbreuk op levensvrijheid

Natuurlijk is een dergelijk systeem een grote inbreuk op de levensvrijheid van de burger. Hij wordt danig beperkt in vrije gedragskeuzes. Hij moet onbegrijpelijke keuzes maken tussen zaken die niets met elkaar te maken hebben, zoals tussen autorijden en vlees eten. Zijn leefcomfort zal hoe dan ook minder worden. Maar het grootste bezwaar is dat de overheid hiermee een veel grotere zeggenschap over zijn leven krijgt. Het ligt voor de hand dat het CO2-budget, evenals het vaccinatiepaspoort, onderdeel is van een toekomstig sociaal-kredietsysteem, waarin elke burger wordt beoordeeld op alle facetten van zijn gedrag. En waarin de overheid de macht heeft dat gedrag op elk willekeurig moment te bestraffen met intrekking van bepaalde ‘rechten’.

Draagvlak voor leefstijlbeleid

Onderzoeksbureau TNO bracht over het budget een rapport uit, met de titel Draagvlak voor leefstijlbeleid tegen klimaatverandering. Het rapport concludeert dat een ruime meerderheid vóór een ‘persoonlijk emissiehandelssysteem’ is, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Dat vond Cultuur onder Vuur een ongeloofwaardige conclusie. Daarom werd op de website een eigen peiling gestart, met de vraag: “Ziet u een persoonlijk CO2-budget zitten?” Een overweldigende meerderheid, namelijk 98,5% zei daarop ‘Nee’.

Uitslag peiling CO2 budget

Realiteit van klimaatverandering

Meer dan 4.000 mensen vulden onze peiling in, ruim 3 keer zoveel als het aantal mensen dat door TNO ondervraagd werd (1200). Daarnaast is onze achterban veel meer een doorsnee van de Nederlandse bevolking dan de groep ondervraagden bij TNO.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: