Mag Van Haga weer terug op LinkedIn? Uitspraak kort geding vandaag – Café Weltschmerz

mag-van-haga-weer-terug-op-linkedin?-uitspraak-kort-geding-vandaag-–-cafe-weltschmerz

06-10-21 07:17:00,

Wybren van Haga hoort vanmiddag de uitslag van het kort geding dat hij had aangespannen tegen LinkedIn. Het social media bedrijf verwijderde eerder het profiel van het Tweede Kamerlid omdat hij desinformatie zou hebben verspreid rond corona.

Advocaten van LinkedIn beweren dat Van Haga medische claims deed die hij niet kon waarmaken. Nadat hij na een eerdere schorsing volgens het bedrijf toch weer in de fout ging, werd zijn account verwijderd.

Pleitbezorgers van de politicus van Belang van Nederland menen dat er met verwijdering van het profiel een ‘buitenproportioneel paardenmiddel’ is ingezet.

Op social media kunnen mensen, bedrijven en organisaties zich uitspreken over uiteenlopende zaken, van politiek tot persoonlijke observaties. De platforms stellen grenzen aan wat wel en niet geschreven en geplaatst mag worden.

In de praktijk is het echter moeilijk te bepalen op welke gronden content geplaatst mag worden. De social media bedrijven hebben de mogelijkheid om een account te verwijderen. Daarbij beroepen ze zich vaak op hun richtlijnen, die voor meerdere interpretaties vatbaar zijn. Of de verwijdering van een social media platform uiteindelijk gerechtvaardigd is kan worden aangevochten bij de rechter.

Eerder werd het account van Maurice de Hond tijdelijk op non-actief gezet, en vorige maand verloor Forum voor Democratie een rechtszaak tegen YouTube. U leest daar hier meer over.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: