Moderna COVID-19 vaccin in Zweden gestopt – verondersteld hartschade te veroorzaken

moderna-covid-19-vaccin-in-zweden-gestopt-–-verondersteld-hartschade-te-veroorzaken

06-10-21 12:16:00,

Het Bureau voor de Volksgezondheid heeft besloten het gebruik van het COVID-19 vaccin van Moderna tijdelijk stop te zetten voor iedereen die in 1991 of later geboren is. Dit na signalen van verhoogd risico op bijwerkingen zoals ontsteking van de hartspier of het hartzakje, meldt de Zweedse staatszender Sveriges Radio.

De gegevens wijzen op een verhoogde incidentie van hartspierontsteking (myocarditis) en pericarditis in verband met vaccinatie tegen covid-19, bij jonge volwassenen en vooral bij jongens en mannen.

Volgens het Bureau blijkt uit recente analyses van Zweedse en Scandinavische gegevensbronnen dat het verband bijzonder duidelijk is in het geval van het Spikevax-vaccin van Modena, vooral na de tweede dosis. De risicotoename wordt binnen vier weken na vaccinatie waargenomen, voornamelijk in de eerste twee weken.

Het Bureau voor de Volksgezondheid heeft besloten het gebruik van Spikevax voorlopig op te schorten voor mensen die in 1991 of later zijn geboren. Voor deze leeftijdsgroepen wordt in plaats daarvan het vaccin Comirnaty van Pfizer/Biontech aanbevolen. Het besluit is geldig tot 1 december 2021. Het Bureau zal na deze datum terugkomen met een mededeling over de aanbeveling.

“We houden de situatie nauwlettend in de gaten en handelen snel om ervoor te zorgen dat de vaccinaties tegen covid-19 te allen tijde zo veilig mogelijk zijn en tegelijkertijd een effectieve bescherming tegen covid-19 bieden,” aldus Anders Tegnell, afdelingshoofd en staatsepidemioloog bij het Bureau voor de Volksgezondheid.

Aan mensen die in 1991 of later zijn geboren en één dosis Moderna-vaccin hebben gekregen, wordt op dit moment geen tweede dosis COVID-19 vaccin aangeboden; er wordt nog overlegd over de beste oplossing voor deze groep. In totaal gaat het om ongeveer 81.000 mensen.

“Degenen die onlangs zijn gevaccineerd, met hun eerste of tweede dosis van het Modena-vaccin, hoeven zich geen zorgen te maken omdat het risico zeer gering is, maar het is goed om te weten op welke symptomen moet worden gelet,” aldus Anders Tegnell.

Symptomen van myocarditis en/of pericarditis zijn onder meer:

  • Vermoeidheid en kortademigheid
  • Onregelmatige hartslag en hartkloppingen
  • Koorts en lichaamspijn
  • Een gevoel van druk of zwaarte op de borst
  • Het doet pijn om diep te ademen
  • Pijn in het linker of middelste deel van de borst

Copyright © 2021 door Frontnieuws.  » Lees verder

%d bloggers liken dit: