Pas op: Verraderlijke update naar Windows-11 berooft u van alle privacy en controle

pas-op:-verraderlijke-update-naar-windows-11-berooft-u-van-alle-privacy-en-controle

06-10-21 03:43:15,

Microsofts nieuwste aanslag op onze privacy zou velen wel eens kunnen doen besluiten om over te stappen op Linux.

—————————————————————————————————————————————–

IT analist: ‘U zult straks niets meer kunnen draaien, openen, afspelen en lezen zonder toestemming van Microsoft’

—————————————————————————————————————————————–

‘Life’s better together’, zo promoot Microsoft de update naar Windows-11 die gisteren officieel is uitgebracht. Haal dat ‘together’ maar snel weer weg, want Microsoft ontneemt met dit geupdate besturingssysteem feitelijk alle vormen van privacy en controle over uw eigen PC. Windows-11 stelt Microsoft in staat te gaan bepalen welke programma’s u wel en niet op uw PC mag installeren, tot welke bestanden u toegang heeft, welke muziek u mag delen, en zelfs welke emails u mag lezen. Microsoft ZIET en registreert vanaf nu niet alleen ALLES wat u doet, maar kan – en zal – uw gedrag ook nog eens steeds dwingender gaan bepalen.

Microsoft heeft een lange bedenkelijke geschiedenis met het stapsgewijs afbreken van de vrijheid en autonomie van de gebruikers van Windows (zie o.a. ons artikel van 06-03: Microsoft, Intel en Adobe creëren systeem dat einde maakt aan alle privacy op internet). Al jaren weigert het bedrijf de gebruikers volledige inzage te geven in wat de software werkelijk doet en welke informatie allemaal wordt verzameld. Beter gezegd: waar, wanneer en hoe het u bespioneert zonder dat u het weet.

‘Bespioneren’ klinkt voor sommigen wellicht overdreven, maar voor Windows-11 is een voorheen optionele Microsoft account vereist. Iedere gebruikersaccount wordt daaraan gekoppeld, zodat Microsoft uw complete PC-gedrag aan u persoonlijke identiteit kan koppelen.

‘Trust’ wordt veranderd in ‘Treachery’

Zelfs mensen die het aloude naïeve argument gebruiken dat ‘ik niets te verbergen heb’ (maar ondertussen wel gewoon de deuren van hun auto en woning op slot doen, en beslist niet blij zouden zijn als met verborgen microfoontjes stiekem hun gesprekken zouden worden afgeluisterd) zouden zich nu eens moeten afvragen of het nu wel zo’n goed idee is om al hun persoonlijke bestanden en computeractiviteiten automatisch te delen met een bedrijf met zo’n twijfelachtige reputatie op het gebied van privacy beveiliging en digitaal misbruik.

Duizenden PC’s – ook zeer recente – blijken echter niet geschikt te zijn voor de upgrade naar Windows-11. In hun Update venster zien zij het bericht ‘Deze pc voldoet momenteel niet aan alle systeemvereisten voor Windows 11’.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: