Stijgende gasprijs brengt huishoudens en bedrijven in problemen – Café Weltschmerz

stijgende-gasprijs-brengt-huishoudens-en-bedrijven-in-problemen-–-cafe-weltschmerz

06-10-21 08:46:00,

De gasprijs stijgt snel. Sinds Nederland de gaswinning in Groningen bijna helemaal heeft gesloten is het afhankelijk van de internationale markt. Onder meer lang aandurende kou dit jaar en de stijgende prijs van CO2-uitstootrechten stuwen de prijs naar boven. ‘We hebben in Nederland nog steeds geen strategisch lange termijn energie beleid. Dat wreekt zich nu.’

Het voor Nederland belangrijkste gascontract doorbrak dinsdagochtend voor het eerst de grens van 100 euro per megawattuur, om daar later op dag nog eens 18 euro bovenuit te stijgen. Volgens de NOS is dat bijna acht keer zo hoog als een jaar geleden.

De hogere gasprijs raakt iedereen: de industrie, bedrijven en huishoudens. Burgers zullen de prijs dubbel betalen doordat niet alleen hun energierekening dit jaar hoger uit zal vallen, maar ook omdat bedrijven de stijgende kosten moeten doorberekenen in de prijs van hun diensten en producten.

Vrijwel alle Europese landen lijden onder de hoge gasprijs, hoewel de pijn in landen zoals Duitsland en België minder gevoeld zal worden. Zij hebben lange termijncontracten afgesloten en zijn daarom minder kwetsbaar bij schommelingen in de markt. Dat had Nederland ook moeten doen, vindt Jan Rotmans. De hoogleraar Transities merkt op Twitter op: ‘We hebben in Nederland nog steeds geen strategisch lange termijn energie beleid. Zo heeft Nederland géén lange termijncontracten gesloten voor de import van gas uit het buitenland, in tegenstelling tot buurlanden Duitsland en België, en dat wreekt zich nu.’

We hebben in Nederland nog steeds geen strategisch lange termijn energie beleid. Zo heeft Nederland géén lange termijncontracten gesloten voor de import van gas uit het buitenland, in tegenstelling tot buurlanden Duitsland en België, en dat wreekt zich nu https://t.co/aSVZewEqSh

— Jan Rotmans (@janrotmans) October 5, 2021

Europese leiders hebben tijdens een bijeenkomst in Slovenië besproken hoe ze het gasprobleem aan kunnen pakken, maar kwamen niet tot concrete besluiten. Aan het eind van de maand komen ze weer bij elkaar voor een nieuwe poging. Individuele landen blijven ondertussen zoeken naar oplossingen: Spanje heeft de btw op de energierekening verlaagt, en Frankrijk heeft de gasprijzen bevroren.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: