De VAE worden geleidelijk een volwaardige geopolitieke speler

de-vae-worden-geleidelijk-een-volwaardige-geopolitieke-speler

07-10-21 05: 33: 00,

Naarmate de “verenigende en regerende” rol van de VS in het Midden-Oosten afneemt, beginnen de leidende landen in de regio hun onderlinge betrekkingen aan te passen en raken zij meer verwikkeld in de strijd om onder meer invloed en hulpbronnen.

Tot voor kort maakten de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) deel uit van één soennitisch kamp van Golf-monarchieën (VAE, KSA, Qatar, Oman, Bahrein, Koeweit) die van oudsher in het Midden-Oosten strijden om de suprematie met het sjiitische Iran, de politieke islam van Turkije en de Israëlische dominantie. De degradatie van de Amerikaanse wereldhegemonie dwingt veel landen nu echter tot een actief onafhankelijk beleid dat erop gericht is hun voortbestaan veilig te stellen. Landen die voorheen niet bereid waren elkaar in het midden te ontmoeten, zijn nu op zoek gegaan naar punten van overeenkomst, en voormalige bondgenootschappen die een jaar geleden nog onverbrekelijk leken, vallen nu uit elkaar. De meest opvallende uiting van de onverwachte contacten is de toenadering tussen de VAE en Turkije,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: