Die Profiteure des Terrors

die-profiteure-des-terrors

07-10-21 12: 00: 00,

Eigenlijk, klinkt het veel te gek om waar te zijn: Onbekenden hebben in de dagen ervoor 11. In de dagen voor september hebben onbekenden massaal gespeculeerd op de daling van de aandelenkoersen van de betrokken luchtvaartmaatschappijen, banken en herverzekeringsmaatschappijen door middel van zogenaamde putopties. Het ging onder meer om de beurswaarde van “American Airlines”, de luchtvaartmaatschappij waarvan het vliegtuig werd gekaapt en in de Twin Towers werd gestuurd, “Bank of America”, “Citigroup” en “J.P. Morgan” – alle banken met een hoofdkantoor in de torens – alsmede “Swiss RE” en “Münchener Rück”, verzekeraars die de schade aan de torens moesten vergoeden.

De speculatie was behoorlijk winstgevend: volgens recente bevindingen verdienden de beleggers in dit verband ongeveer 30 miljoen dollar (1). Der Spiegel berichtte ook al vroeg over de “superdeal met de terreur” (2), maar heeft het spoor de laatste tijd niet meer gevolgd. Waarom niet? Zijn de incidenten in de tussentijd 20 jaar na de aanslagen volledig opgehelderd? In het volgende artikel wordt deze vraag onderzocht.

Om beter te begrijpen wat er op de aandelenmarkten is gebeurd in de aanloop naar de terroristische aanslagen, is het belangrijk om eerst het concept van de “putoptie” nader te bekijken. In het zakenwoordenboek van de Frankfurter Allgemeine Zeitung wordt een putoptie als volgt gedefinieerd:

“Een putoptie wordt een verkoopoptie genoemd of

” Lees verder

%d bloggers liken dit: