Van Haga wint rechtszaak tegen LinkedIn en krijgt profiel terug – Café Weltschmerz

van-haga-wint-rechtszaak-tegen-linkedin-en-krijgt-profiel-terug-–-cafe-weltschmerz

07-10-21 06:58:00,

Wybren van Haga heeft de rechtszaak tegen LinkedIn gewonnen. Zijn profiel op het platform was eerder door het mediabedrijf opgeheven maar moet het account van de voorman van Belang van Nederland nu weer terugplaatsen.

De politicus had een kort geding aangespannen tegen de netwerkdienst omdat zijn profiel verwijderd was. LinkedIn had dat gedaan omdat het bedrijf meende dat Van Haga medische desinformatie had verspreid. Lees hier meer daarover. De rechter vond dat ongegrond en bepaalde dat het profiel weer teruggeplaatst moet worden. Het gaf het bedrijf daarvoor drie dagen de tijd.

Van Haga noemt het ‘geweldig dat de rechter heeft besloten om dit buitenproportioneel paardenmiddel te schrappen.’ Via een tweet laat hij weten: Fantastisch nieuws: het vonnis in de zaak tegen LinkedIn is binnen en we hebben gewonnen! LinkedIn moet mijn profiel binnen 3 dagen terugplaatsen. Dit is niet alleen een overwinning voor mijzelf maar ook voor de democratie en de vrijheid van meningsuiting.‘

Fantastisch nieuws: het vonnis in de zaak tegen LinkedIn is binnen en we hebben gewonnen! LinkedIn moet mijn profiel binnen 3 dagen terugplaatsen. Dit is niet alleen een overwinning voor mijzelf maar ook voor de democratie en de vrijheid van meningsuiting. #BVNL pic.twitter.com/soJgihY8eJ

— Wybren van Haga (@WybrenvanHaga) October 6, 2021

Het is niet voor het eerst dat LinkedIn of een ander social media bedrijf wordt aangeklaagd vanwege het schorsen van een account of het weghalen van content. Social media bedrijven zijn tegelijkertijd uitbater en portier van hun sociale omgeving. Daarbij beroepen ze zich vaak op hun richtlijnen, die voor meerdere interpretaties vatbaar zijn.

In de praktijk is het echter moeilijk te bepalen op welke gronden content geplaatst mag worden. Of de verwijdering van een social media platform uiteindelijk gerechtvaardigd is kan worden aangevochten bij de rechter. Een paar weken geleden verloor Baudet zijn rechtszaak tegen YouTube. Lees hier meer daarover.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: