Waarom consumenten de prijs betalen van hoge gasprijzen – Café Weltschmerz

waarom-consumenten-de-prijs-betalen-van-hoge-gasprijzen-–-cafe-weltschmerz

07-10-21 07:31:00,

De gasprijs is naar grote hoogten gestegen. Dat treft vooral ‘de gewone man’. In de woorden van SP-Kamerlid Mahir Alkaya: ‘De belasting op gas in ons land is niet alleen onrechtvaardig omdat de grootverbruikers veel minder betalen per kubieke meter. Ook is de belasting voor gewone mensen de afgelopen jaren verdubbeld, terwijl die voor de industrie nauwelijks steeg.’ 

De gasprijzen zijn de afgelopen weken hard gestegen. Zo hard zelfs dat updates noodzakelijk zijn: gisteren meldden meerdere media dat het voor Nederland belangrijkste gascontract dinsdagochtend voor het eerst de grens van 100 euro per megawattuur had doorbroken, om daar later op de dag nog eens 18 euro overheen te gaan. De beursprijs van gas tikte op woensdag zelfs de 160 aan. U leest hier meer over de context van de ontwikkelingen op de markt.

De lasten van de stijgende energieprijs komen volgens SP-Kamerlid Mahir Alkaya vooral voor rekening van de burgers: ‘Belasting op #gas in ons land is niet alleen onrechtvaardig omdat de grootverbruikers VEEL minder betalen per m3. Ook is de belasting voor gewone mensen de afgelopen jaren verdubbeld, terwijl die voor de industrie nauwelijks steeg.‘

Belasting op #gas in ons land is niet alleen onrechtvaardig omdat de grootverbruikers VEEL minder betalen per m3. Ook is de belasting voor gewone mensen de afgelopen jaren verdubbeld, terwijl die voor de industrie nauwelijks steeg. #gasprijs #GasCrisis
👉🏼https://t.co/TezZhfLcXq pic.twitter.com/x7my1LcdSg

— Mahir Alkaya (@MahirAlkaya) October 6, 2021

De stijgende gasprijzen brengen veel mensen in de problemen. Eva Jinek besteedde er aandacht aan in haar late night talkshow. Daarin kwam Antoinette Hertsenberg aan het woord. De presentator van het tv-consumentenprogramma Radar sprak over energie-armoede: “Dat is als je je huis niet warm kunt stoken. Je houdt het bewust een beetje koud, doet drie truien aan en kookt eenpansgerechten.” Het brengt volgens haar niet alleen fysieke ongemakken mee maar ook sociale en mentale schade is het gevolg: “Schaamte om iemand uit te nodigen en in de kou te zetten zorgt voor eenzaamheid. Mensen willen de rekeningen niet meer open te maken uit angst.”

De energieprijzen zijn de afgelopen maanden explosief gestegen, waardoor we honderden euro’s meer moeten betalen. Er heerst energie-armoede, zegt Antoinette Hertsenberg: “Sommige mensen kunnen hun huis niet meer warm stoken.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: