2021-8 Oktober – Over het ik van de mens, deel 1

2021-8-oktober-–-over-het-ik-van-de-mens,-deel-1

08-10-21 02:17:00,

Over het ik van de mens, deel 1

Nieuwsbrief over Antroposofie

Beste vrienden,
Onlangs las ik een passage van R. Steiner waarin hij het volgende schrijft over het menselijke Ik: “…dit wezen dat zich van moment tot moment een weg moet banen door dwaling en illusie naar wijsheid” (GA 11, hoofdstuk “De vier-ledige Aarde-mens). Een zin die waarschijnlijk voor iedereen logisch is. Het verband ligt in het feit dat het fysieke lichaam aan de ene kant ondoordringbaar en materieel lijkt, maar aan de andere kant de grootste volmaaktheid in zijn aard herbergt. Denk aan de wijze constructie van onze organen en hun harmonieuze interactie. Ons astrale lichaam is onderhevig aan wisselende en ambivalente verhoudingen: “Zo wankel ik van begeerte naar genot / en in genot smacht ik naar begeerte” (Faust I, verzen 3249/3250). Het astrale lichaam is weliswaar spiritueler van substantie, maar veel onrijpder dan het fysieke lichaam. Dit geldt des te meer voor ons Ik. Dat maakt ons weliswaar tot mens en leidt ons door diverse aardse levens, maar we kunnen nauwelijks spreken van een zekere mate van rijpheid. Vandaar zijn tastend wezen, dat zich van moment tot moment een weg baant door dwalingen en illusies.

We willen deze tastende aard van het Ik een beetje verder onderzoeken. Kort na het begin van de Eerste Wereldoorlog braken er verhitte discussies uit tussen de onderdanen van de verschillende naties die in het Goetheanum in Dornach aan het bouwen waren.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: