De NAVO-crisis en de vorming van een Europese defensiemacht

de-navo-crisis-en-de-vorming-van-een-europese-defensiemacht

08-10-21 08: 59: 00,

Als Afghanistan al geen debacle genoeg was voor de banden tussen de VS en de EU, dan blijkt uit de anti-Frankrijk VS -onderzeeërdeal met Australië, evenals het AUKUS-defensiepartnerschap, hoe de VS hun mondiale beleid steeds meer configureren los van het Europese vasteland, d.w.z. met uitsluiting van het VK. Terwijl Boris Johnson onlangs Biden ontmoette en de banden van het VK met de VS herbevestigde – wat in de nasleep van Brexit uiterst belangrijk is geworden – waren de VS-functionarissen druk bezig met het bezweren van de crisis die de onderzeeërdeal tussen de VS en Frankrijk, en bij uitbreiding ook de EU, heeft veroorzaakt. Anders dan in het VK is de houding van de EU in het voordeel van het Franse perspectief, waaruit de vorming van twee zichtbare blokken binnen het “Westen” blijkt. Hoewel velen in de niet-westerse wereld deze ontwikkelingen zien als een logische opmars naar multipolariteit, kan een echt multipolair systeem een utopie blijven, althans voor de EU,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: