De uitzonderingstoestand als regel

de-uitzonderingstoestand-als-regel

08-10-21 03: 00: 00,

“Soeverein is wie beslist over de noodtoestand” (2).

“Want niet elke buitengewone macht, niet elke politionele noodmaatregel of nooddecreet is al een noodtoestand. Zij omvat veeleer een bevoegdheid die in beginsel onbeperkt is, namelijk de opschorting van de gehele bestaande orde. Zodra deze stand van zaken zich heeft voorgedaan, is het duidelijk dat de staat blijft bestaan terwijl het recht zich terugtrekt. Omdat de uitzonderingstoestand nog iets anders is dan anarchie en chaos, is er nog een orde in juridische zin, zij het geen rechtsorde” (3).

“Het uitzonderlijke geval brengt de aard van het staatsgezag het duidelijkst aan het licht. Hier maakt de beslissing zich los van de wettelijke norm, en (om het paradoxaal te zeggen) het gezag bewijst dat het, om recht te scheppen, geen gelijk hoeft te hebben.” (4) – Carl Schmitt.

Kort nadat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO op 11. Maart 2020 was een pandemie uitgeroepen, de regering Merkel op 28. Maart 2020 bracht Duitsland in een noodtoestand met de “Wet ter bescherming van de bevolking in geval van een epidemie van nationaal belang” (5), die de politieke en economische situatie bepaalde en die vervolgens door verscheidene “infectiebeschermingswetten” zou worden gelegitimeerd. De “Vierde wet op de bescherming van de bevolking” is in werking getreden als de “Vierde wet op de bescherming van de bevolking in geval van een epidemie van nationaal belang” op 21.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: