Polexit? Poolse rechter plaatst nationaal recht boven Europees recht – Café Weltschmerz

polexit?-poolse-rechter-plaatst-nationaal-recht-boven-europees-recht-–-cafe-weltschmerz

08-10-21 02:59:00,

De vraag rijst of de Poolse regering de eventuele consequenties van haar ongehoorzaamheid aan de EU zal accepteren, als het negeren van de Europese wetten in het verliezen van haar (financiële) voordelen zal resulteren. Onduidelijk is nog wat deze consequenties kunnen impliceren. Experts zeggen dat Polen rekening moet gaat houden met het ‘dichtdraaien van de Europese geldkraan’ en vragen zich af of Polen zich dit kan permitteren. Ook wordt er gesproken over een eventuele ‘Polexit’, hetgeen duidt op het Poolse lidmaatschap van de Europese Unie.

Een conflict over de hervormingen van het Poolse rechtstelsel was de aanleiding voor het proces. Polen claimt dat de EU zich onterecht met de interne aangelegenheden van een lidstaat bemoeit, wanneer de Europese Commissie zegt dat Polen de onafhankelijke rechtspraak ondermijnt.

Donderdagavond meldde de Europese Commissie in een reactie dat de uitspraak van het Poolse grondwettelijke hof tot “ernstige bezorgdheid” heeft geleid.  Zij zegt zich nu te gaan buigen over eventuele vervolgstappen en blijft erbij dat de EU-wetgeving boven nationale wetten moet staan.

Polen lijkt niet alleen te zijn in hun kritiek op de macht van de EU betreffende de wetten van individuele lidstaten. In veel staten groeit de kritiek dat Europese wetgeving nationale parlementen onterecht zou overschaduwen. Voor veel Britten was dit dan ook een reden om te stemmen voor hun vertrek uit de Europese Unie.

It’s happening: the politically captured #Polish #Constitutional #Tribunal just made a giant final step towards #legal #Polexit. It argued that the #EU has no competence to assess Polish #judiciary and its functioning. This is unprecedented in the history of European integration. pic.twitter.com/XExo1DXg1o

— Edit Zgut (@ZgutEdit) October 7, 2021

And there you have it.
The reason the U.K. Voted to leave the EUROPEAN UNION.
Good luck Poland#Polexit https://t.co/KfmUMxH9lU

— 🇬🇧Harrold Bluetooth (@stuartharrold2) October 8, 2021

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: