Rusland verklaart Bellingcat tot “buitenlandse agent” – Hoe Der Spiegel dit gebruikt voor propaganda

rusland-verklaart-bellingcat-tot-“buitenlandse-agent”-–-hoe-der-spiegel-dit-gebruikt-voor-propaganda

09-10-21 09: 01: 00,

De Spiegel-partner Bellingcat is in Rusland tot buitenlandse agent verklaard, wat Spiegel de gelegenheid heeft gegeven zijn lezers weer eens echt te desinformeren. Het Spiegel-artikel hierover is een zeer goed voorbeeld van propaganda en haar methoden.

Propaganda is per definitie de poging om het publiek een weloverwogen mening bij te brengen. De tijden van Joseph Goebbels en zijn, in onze tijd gezien, primitieve propaganda liggen ver achter ons; vandaag de dag zijn de methoden van de propagandisten veel geraffineerder. De beste propaganda is die, welke de lezers niet eens als zodanig herkennen. Tot de gebruikte middelen behoren regelrechte leugens, het weglaten van voor een goed begrip belangrijke informatie en vooral suggestieve en emotionerende formuleringen die bedoeld zijn om de lezer onbewust te beïnvloeden.

Emotionaliseren is hier belangrijk, omdat het doel van propaganda is het feitelijk denken uit te schakelen en de lezers emotioneel te beïnvloeden, omdat dit de enige manier is om beelden van de vijand op te bouwen. Het Spiegel artikel over Bellingcat dat in Rusland tot buitenlandse agent wordt verklaard,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: