De Australische politiek

de-australische-politiek

11-10-21 07:00:00,

Van onze contactpersoon in Brisbane, Australië, 2 oktober 2021

Machtigste persoon in Australië  

Sinds 2000 houdt het Australian Financial Review Magazin (AFR) ieder jaar een onderzoek onder zijn lezers: “Wie is volgens u de meest machtige persoon in Australië?” En dit jaar is het antwoord niet meer dat wat je zou verwachten. De premier van Australië, Scott Morrison (Lid van de Liberal Party) heeft zijn plaats af moeten staan aan de premiers van de 4 economisch grootste staten, namelijk Dan Andrews van – Victoria, Anna Palaszczuk – Queensland, Mark McGowan – Western Australia en Gladys Berejiklian – New South Wales. De lezers van het magazine zien nu deze 4 mensen als degenen die het meeste te zeggen hebben in Australië. 

Berejiklian neemt ontslag. Haast tegelijkertijd met het uitkomen van dit bericht heeft Berejiklian, de enige premier die niet lid is van de Labor Party van deze 4 premiers, ontslag genomen als premier van New South Wales en als lid van het Parlement. Berejiklian is net als Morrison lid van de Liberal Party. 

De watchdog staatscorruptie  ‘ICAC – the Independent Commission Against Corruption’ gaf aan om Berejiklian te betrekken bij het onderzoek naar haar ex-vriend MP Daryl Maguire. Maguire, een vroeger lid van het Parlement voor de Liberal Party van Wagga Wagga, heeft gefraudeerd in de periode dat hij nog samen was met Berejiklian. Het ICAC wil nu onderzoeken of Berejiklian ‘het publieke vertrouwen geschaad heeft’ of ‘corruptie heeft aangemoedigd’. 

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: