Ombudsman ziet parallellen in oorzaak en ‘oplossing’ toeslagenaffaire – Café Weltschmerz

ombudsman-ziet-parallellen-in-oorzaak-en-‘oplossing’-toeslagenaffaire-–-cafe-weltschmerz

11-10-21 01:59:00,

De onthullingen rond de Toeslagenaffaire dateren alweer van twee jaar geleden, maar de zaak is nog steeds niet gesloten: vorige week kwam het AD met het nieuws dat rechters te snel de kant van de belastingdienst kozen en nu concludeert Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen dat de compensatie voor slachtoffers van de zaak tekort schiet: “We kunnen bijna een parallel trekken tussen de fouten die de overheid in eerste instantie maakte bij de kinderopvangtoeslagaffaire en de manier waarop ze nu omgaan met het oplossen ervan.”

De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) werd in 2020 opgericht om gedupeerde ouders bij te staan. Tussen maart en juli 2021 steeg weliswaar het aantal klachten maar werden er minder afgehandeld. De UHT heeft daardoor een flinke achterstand opgelopen. Volgens Van Zutphen is dat de schuld van het ingewikkelde systeem. Daardoor trekt hij de conclusie: ‘En zo kunnen we bijna een parallel trekken tussen de fouten die de overheid in eerste instantie maakte bij de kinderopvangtoeslagaffaire en de manier waarop ze nu omgaan met het oplossen ervan.’

Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) noemt het ‘een pijnlijke maar terechte constatering’ dat de afhandeling van klachten tekortschiet en zegt zich in te zetten voor snellere behandeling.

Frans Weisglas, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, richt de blik op de toekomst. Op Twitter zegt hij: ‘Ook dit heftige bericht over de afhandeling van het toeslagenschandaal vraagt om een nieuw kabinet op zeer korte termijn.’

Ook dit heftige bericht over de afhandeling van het #toeslagenschandaal vraagt om een nieuw kabinet op zeer korte termijn. #formatie #ombudsman https://t.co/j0eUExSKlj

— frans weisglas (@fransweisglas) October 11, 2021

‘Met dezelfde mensen die het nu verzaken op te lossen,’ verzucht Renske Leijten in haar antwoord op Weisglas.

Haar partijgenoot Peter Kwint plaatst een motie van hem en zijn partijgenoot Leijten op het social media platform. ‘Bijna een jaar geleden aangenomen. De hele Kamer was voor. Unaniem. Wat had het kabinet mensen een hoop ellende kunnen besparen als ze dit gewoon gedaan hadden.’

Bijna een jaar geleden aangenomen. De hele Kamer was voor. Unaniem. Wat had het kabinet mensen een hoop ellende kunnen besparen als ze dit gewoon gedaan hadden. #toeslagenschandaal https://t.co/Zi8EQwY9QP pic.twitter.com/sGxLuBMBBF

— Peter Kwint (@peterkwint) October 11,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: