Rode Kruis wil humanere opvang asielzoekers – Café Weltschmerz

rode-kruis-wil-humanere-opvang-asielzoekers-–-cafe-weltschmerz

11-10-21 02:53:00,

‘Wij zien dat een kritische grens in de noodopvang van vluchtelingen nu snel wordt bereikt,’ stelt Rode Kruis directeur Marieke van Schaik. Afgelopen week moesten 150 mensen in aanmeldcentrum Ter Apel de nacht op veldbedden doorbrengen. Door de hoge nood wordt er ook nagedacht over opvang in tenten. Met het oog op de komst van duizenden vluchtelingen de komende maanden, slaat de hulporganisatie de noodklok.

Het Rode Kruis maakt zich ongerust, zo is hier te lezen. Ze ziet dat de COA locaties overvol zijn. Van Schaik: ‘Mensen kunnen niet gedurende lange tijd in hallen op veldbedden slapen zonder enige vorm van privacy. Of steeds van de ene locatie naar de andere locatie worden verplaatst. Het ontbreekt mensen straks aan basisbehoeften zoals zorg en veiligheid. Ook is er geen aandacht voor  psychosociaal trauma van mensen.’

Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) heeft grote moeite het aantal vluchtelingen dat het land binnenkomt onderdak te bieden. De laatste tijd is er een instroom geweest van Afghanen. Verreweg de meeste van hen hebben gewerkt voor de Nederlandse overheid als bijvoorbeeld beveiliger, fixer of tolk. In veel gevallen is ook hun familie meegekomen. Sinds de opmars van de Taliban zijn veel mensen die met buitenlandse mogendheden hebben samengewerkt hun leven niet meer zeker.

Het Rode Kruis ondersteunt het Centraal Opvang Asielzoeker (COA) sinds kort bij het opvangen van de Afghanen en andere asielzoekers die in Nederland aankomen. De opvang dreigt volgens de hulporganisatie ‘door een humane ondergrens te zakken.’

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: