Dingen gaan mis

dingen-gaan-mis

12-10-21 09:33:00,

Een interessant toeval: begin oktober luidde een dubbele crisis in: de eerste ineenstorting van het internet en de definitieve mislukking van de Groene Economie. Facebook-medewerkers gebruikten zagen en bijlen om hun werkplek binnen te komen, want de slimme deuren weigerden koppig de doorgang en hun badges hadden hun magische werking verloren. Het lijkt erop dat de internetproblemen zijn veroorzaakt door onbekende krachten buiten Facebook. Deze krachten hebben toegang tot de innerlijke werking van het internet. Misschien waren het militairen, of obscure technici die internetgeheimen bewaken. Zij bewezen hun macht: zelfs het domein van Facebook werd te koop aangeboden. Mark Zuckerberg heeft het niet gedaan, werd mij verteld. Was het een chantagemiddel dat de wereldwijde financiën bedreigde? Of een poging om hoorzittingen van het Congres af te wenden? Misschien was het een eenvoudige demonstratie van naakte macht, schrijft Israel Shamir.

Tegelijkertijd toonde de eerste stoot van de winter het onvermogen van Groene Energie om onze huizen te verwarmen en de industrie van energie te voorzien. De natuur bewees haar bekwaamheid: plots weigerden de Europese winden de turbines in beweging te brengen. Een ongewone kalmte vestigde zich in het noorden, alsof de winden door Aeolus in zijn zak werden opgesloten. De energieprijzen rezen de pan uit. De rooskleurige toekomst die voor de mensheid was gepland, volledig digitaal, op internet gebaseerd en vrij van fossiele resten, kwam er niet. In plaats van onze mars naar het vreselijke Nieuwe Normaal voort te zetten, keerden we terug naar onze lastige maar vertrouwde normaliteit toen de dingen verkeerd gingen. De cowboyhoed van Big Tech was te groot voor zijn hoofd. Gelukkig deed deze tegenslag zich voor lang voordat de hele mensheid in slimme, door de ondeugende wind verwarmde woningen was gerangeerd. Anders had het voorbije weekend het einde van de Homo Sapiens kunnen betekenen: we zouden niet door de slimme deuren hebben kunnen passeren en buiten bevroren zijn.

Een energiecrisis in combinatie met een internetstoring is zeer gevaarlijk. Waarom komen we geen buitenaardsen tegen? Hier is een mogelijk antwoord: elke intelligente beschaving vernietigt zichzelf voordat zij in staat is naar de sterren te reizen. Intelligente wezens hebben de neiging hun denkvermogen te overschatten; in plaats van vast te houden aan bekende technologieën en kleine verbeteringen door te voeren, willen zij een reuzensprong voorwaarts maken. De resultaten zijn somber,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: