Duitsland na Merkel

duitsland-na-merkel

12-10-21 04:00:00,

Het idee is nog wat onwennig, maar het tijdperk Merkel neemt in dit tweede Coronajaar nu toch echt een einde. In september ging Duitsland naar de stembus. Welk land laat zij achter en wie zien we hierna in het Kanzerlambt in machtscentrum Berlijn?

Merkel tot september nog in de regeringsauto. (Foto: ezaz.nl) EnerzijdsAnderzijds · Duitsland na Merkel

Dit artikel is eerder gepubliceerd op 9 juni 2021

Einde van tijdperk Merkel

Bij de start van het nieuwe millennium werd het duidelijk dat Merkel een factor van betekenis was geworden. Met de verkiezingen van 2002 in zicht moest zij het opnemen tegen de zittende kanselier Gerhard Schröder van de SPD. Merkel zou die slag met de door de wol geverfde Schröder nooit kunnen winnen, zo was de verwachting. 

Merkels’ kans kwam bij de verkiezingen van 2005. Schröder toonde zich niet bang voor Merkel. Hij deed lacherig over haar. In het verkiezingsdebat overheerste zijn zichtbare minachting. Dat kwam hem duur te staan: hij verloor de verkiezingen met een klein verschil van Merkel, maar het was genoeg. Schröder ging en Merkel begon aan een opmars als kanselier en machtigste politiek leider van Europa. 

Ze werd liefkozend ‘Mutti Merkel’ genoemd vanwege haar moederlijke uitstraling. Ze leek geen vrouw van grote avonturen. Duitsland moest een betrouwbare Europese partner blijven. Al tijdens de eerste regeerperiode van 2005 tot 2009 werd Duitsland meegesleurd in de financiële crisis van 2008/2009. Met € 70 miljard moest de Duitse belastingbetaler de banken overeind houden.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: