Gevluchte Venezolanen mishandeld op Curaçao – Café Weltschmerz

gevluchte-venezolanen-mishandeld-op-curacao-–-cafe-weltschmerz

12-10-21 08:51:00,

Gevluchte Venezolanen worden op Curaçao stelselmatig mishandeld en vernederd. Dat beweert Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie spreekt onder meer van schending van juridische rechten, inhumane behandeling en opsluiting in de gevangenis.

Venezolaanse vluchtelingen hebben het zwaar op Curacao. Ze worden voor onbepaalde tijd gevangen gezet in de Vreemdelingenbarakken in de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Korsou (SDKK). Daar worden ze onder druk gezet om weer terug te gaan naar het Zuid-Amerikaanse land waar ze vandaan komen. Bovendien, stelt Amnesty International in het rapport ‘Nog steeds niet veilig: Venezolanen krijgen geen bescherming op Curacao’ dat ze geen juridische hulp krijgen en blootstaan aan vernedering door bewakers. Ook worden kinderen van hun ouders gescheiden en teruggestuurd. Het gehele rapport kun je hier lezen.

Het is volgens de NGO niet voor het eerst dat er misstanden worden gesignaleerd op het Caribische eiland. In 2018 publiceerde Amnesty ‘Opgesloten uitgezet’, met daarin kritiek op de naleving van de toenmalige internationale beschermingsprocedure van vluchtelingen. Een nieuwe procedure werd met behulp van Nederland een jaar later opgesteld.

Amnesty geeft aan paar voorbeelden van misstanden. Zo schoot de politie in 2019 met rubberen kogels op een groep Venezolanen en krijgen asielzoekers geen basismiddelen zoals zeep, tandpasta of shampoo. Een samenvatting van de rapportage over de situatie op het eiland vind je hier.

‘Het is onaanvaardbaar dat de Nederlandse overheid de Curaçaose autoriteiten helpt bij het oppakken en opsluiten van Venezolanen die juist op zoek zijn naar veiligheid’, zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland. ‘In plaats van bij te dragen aan het schenden van mensenrechten, zouden de Nederlandse autoriteiten Curaçao moeten helpen bij het bieden van internationale bescherming aan mensen die vluchten.’

Venezuela zit al jaren in een diepe crisis. De Venezolaanse regering onderdrukt haar burgers en de economie is in elkaar gestort. Venezolanen hebben het land dan ook massaal ontvlucht naar landen als Colombia en Spanje. Een relatief kleine groep zoekt een beter bestaan in Curaçao, dat 70 kilometer van de Venezolaanse kust ligt. Naar schatting leven er naast de circa 160.000 inwoners op het eiland  zo’n 17.000 vluchtelingen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: