Muqtada de Veroveraar wint terrein in Irakese opiniepeiling, door Pepe Escobar

muqtada-de-veroveraar-wint-terrein-in-irakese-opiniepeiling,-door-pepe-escobar

12-10-21 04: 05: 00,

Supporters of Iraqi Shiite cleric Muqtada al-Sadr celebrate in Baghdad’s Tahrir square on October 11, 2021, after the announcement of parliamentary elections’ results. Photo: AFP / Ahmad al-Rubaye

Aanhangers van de Iraakse sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr vieren feest op het Tahrirplein in Bagdad op 11, 2021 oktober, na de bekendmaking van de resultaten van de parlementsverkiezingen. Foto: AFP / Ahmad al-Rubaye

Het zou verleidelijk zijn om de Iraakse parlementsverkiezingen van afgelopen zondag voor te stellen als een geopolitieke game-changer. Nou, het is ingewikkeld â in meer dan een opzicht.

Laten we beginnen met het onthoudingspercentage. Van de 22 miljoen kiesgerechtigden die 329 parlementsleden konden kiezen uit 3,227 kandidaten en 167 partijen, koos slechts 41% ervoor hun stem uit te brengen, volgens de Iraakse Hoge Kiescommissie (IHEC)

Dan is er nog de beruchte fragmentatie van het Iraakse politieke schaakbord. De eerste resultaten bieden een fascinerende kijk. Van de 329 zetels hebben de Sadristen â onder leiding van Muqtada al-Sadr â veroverd 73, een soennitische coalitie heeft 43, een sjiitische coalitie â onder leiding van oud-premier Nouri al-Maliki â heeft 41 en de Koerdische factie onder leiding van Barzani heeft 32.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: