Over de “Consensus van 1992” in de betrekkingen tussen de VRC en Taiwan

over-de-“consensus-van-1992”-in-de-betrekkingen-tussen-de-vrc-en-taiwan

12-10-21 02: 00: 00,

De steeds frequentere verwijzing door de NEO naar een van de belangrijkste en wellicht gevaarlijkste kwesties in de hedendaagse wereldpolitiek, de situatie rond Taiwan, gaat gepaard met een gevoel van groot onbehagen. Hoe moeten de direct betrokken partijen, die door de Straat van Taiwan van elkaar worden gescheiden, worden aangeduid? Met één ervan is alles min of meer duidelijk – het is de Volksrepubliek China, die sinds oktober 1971 vertegenwoordigd is in de VN en een van de vijf permanente leden is van de VN-Veiligheidsraad van deze belangrijke internationale organisatie.

Maar met wie heeft de Volksrepubliek China een relatieprobleem? Vóór bovengenoemde datum had de “Republiek China” zetels in de VN en ging de VN-Veiligheidsraad naar de VRC. In 1992, d.w.z. tijdens de absolute heerschappij van de Kuomintang in Taiwan sinds 1945, werd een protocol ondertekend (er zij op gewezen) tussen de formeel niet-statelijke entiteiten van beide partijen, waarin slechts “één China” werd erkend Deze bepaling wordt aangeduid als de 1992 Consensus.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: