Prijzen exploderen in gasgevecht

prijzen-exploderen-in-gasgevecht

12-10-21 04: 07: 00,

De explosie van de gasprijzen treft Europa op een kritiek moment van economisch herstel, na de desastreuze gevolgen van de lockdowns van 2020. De verklaring dat dit te wijten is aan een groeiende vraag en een dalend aanbod verbergt een veel complexer beeld, waarin financiële, politieke en strategische factoren een hoofdrol spelen. De VS beschuldigen Rusland ervan gas als een geopolitiek wapen te gebruiken, door de leveringen te verminderen om Europese regeringen te dwingen langetermijncontracten met Gazprom te sluiten, zoals Duitsland heeft gedaan met de North Stream-pijpleiding. Washington oefent druk uit op de Europese Unie om zich te bevrijden van haar “energieafhankelijkheid” van Rusland, die haar tot een “gijzelaar” van Moskou maakt.

In feite zijn als gevolg van deze druk de langetermijncontracten met Gazprom voor de invoer van Russisch gas in de EU gedaald, terwijl de aankopen op de spotmarkt (of contantmarkt), waar partijen gas worden gekocht en binnen een dag contant worden betaald, zijn toegenomen.

” Lees verder

%d bloggers liken dit: