Te veel mensen sterven en het begint de demografen zorgen te baren

te-veel-mensen-sterven-en-het-begint-de-demografen-zorgen-te-baren

12-10-21 07:02:00,

Sinds een tijdje hebben we in Europa een mysterieuze stijging van het sterftecijfer. Aanvankelijk besteedde niemand er echt aandacht aan, met uitzondering van een handvol “rechts-populistische anti-wetenschappelijke samenzweringstheoretici”. Nu beginnen echter ook deskundigen, wier taak het is trends als deze te bestuderen, dit op te merken, schrijft Radagast.

U kunt het sterfteoverschot voor een groot deel van de EU hier zelf bekijken. Weinig mensen beseffen dat we in 2021 evenveel oversterfte hebben gehad als in 2020. Het verschil is dat het leeftijdsprofiel is verschoven: terwijl het grootste deel van de oversterfte in 2020 ouderen betrof, is die in 2021 steeds meer bij jongeren te zien. De oversterfte heeft de eigenaardige eigenschap dat zij zich later in jongere leeftijdsgroepen manifesteert, met uitzondering van kinderen, bij wie geen oversterfte wordt waargenomen.

Voor de 29 deelnemende landen samen hebben we 4000 extra sterfgevallen onder mensen tussen 15 en 44 jaar. Deze sterfgevallen zijn moeilijk te verklaren, omdat jonge mensen normaal gesproken niet aan COVID-19 sterven. Slechts 0,9% van de COVID-19-doden in Nederland zijn mensen onder de vijftig jaar. De curve van de oversterfte in deze leeftijdscategorie past ook niet bij COVID-19. Dit is een seizoensgebonden virus dat in de zomer verdwijnt, maar de oversterfte onder jongeren treedt vooral in de zomer op.

Het probleem met al deze oversterfte is dat het niet beter lijkt te worden, het lijkt erger te worden. Het wordt nu zo erg, dat zelfs mijn eigen betrekkelijk kleine land van 17 miljoen, Nederland, het signaal in zijn statistieken begint te zien. Het Nederlandse demografische bureau, het CBS, heeft gemeld dat september een maand was met een aanzienlijk sterfteoverschot.

Wat we in de meest recente week zien, is dat de sterfte het sterkst verhoogd is onder de jongere leeftijdsgroepen. Vorige week waren er 300 sterfgevallen meer dan we zouden moeten hebben. Twintig daarvan zijn COVID-19 sterfgevallen, de rest is mysterieus en onverklaarbaar. U kunt hier een grafiek zien, waarin het sterftecijfer wordt verdeeld tussen geïnstitutionaliseerde mensen (meestal oudere verpleeghuisbewoners) en de rest van de bevolking:

Wat je hier kunt zien is dat in de algemene bevolking (groen), het sterfteoverschot echt hoger is dan normaal. In feite zien we nu onder de algemene bevolking het soort sterftecijfer dat er een jaar geleden nog toe leidde dat mensen zich opsloten in hun huizen en mondkapjes droegen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: