Censureren de Rolling Stones zichzelf? – Café Weltschmerz

censureren-de-rolling-stones-zichzelf?-–-cafe-weltschmerz

13-10-21 10:09:00,

De Rolling Stones spelen hun hit Brown Sugar niet meer. Het lied is geschrapt voor de huidige tour van de band. Een aanpassing in tijden van culturele sensitiveit of zelfcensuur? “Ik wil nu geen ruzie maken over dit soort bullshit,” aldus gitarist Keith Richards.

Dat de rockband Brown Sugar niet meer speelt tijdens optredens is opvallend. Het is namelijk de op een-na meest gespeelde song van de Rolling Stones. Na vijftig jaar is er een (voorlopig) eind gekomen aan de publieke voordracht ervan.

Het was de krant Los Angeles Times niet ontgaan. Gitarist Keith verantwoordt de keuze als volgt: ‘Ik probeer met the sisters uit te zoeken wat het probIeem is. Weten ze niet dat het lied gaat over de horror van de slavernij? Maar dat proberen ze uit de discussie weg te laten. Ik wil nu geen ruzie maken over dit soort bullshit. Maar ik hoop dat we het lied weer in ere kunnen herstellen ergens tijdens de tour.’

Rolling Stones retire classic rock song ‘Brown Sugar’ https://t.co/iWiBSd0bsG pic.twitter.com/SSGPRFFKt4

— New York Post (@nypost) October 13, 2021

Het betreffende lied is geschreven als aanklacht tegen slavernij en verhaalt van een zwarte vrouw die wordt mishandeld door de slavenhouder. Mick Jagger, zanger van de band en schrijver van de hit, is diplomatieker dan Richards: ‘We hebben het sinds 1970 elke keer gespeeld. Soms denk je dan: die mag wel eens uit de setlist. We zullen zien hoe het gaat.’

In 1995 vertelde Jagger het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone: ‘Ik zou dat lied niet meer kunnen schrijven. Ik zou mezelf censureren. Ik zou denken: ‘Oh mijn God, ik moet hiermee stoppen. Ik kan het gewoon niet zo rauw opschrijven.’

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: