“Er komen voedseltekorten, maar dat is goed nieuws” – Café Weltschmerz

“er-komen-voedseltekorten,-maar-dat-is-goed-nieuws”-–-cafe-weltschmerz

13-10-21 09:23:00,

Er komt een voedselcrisis aan. De coronacrisis gaat over meer dan ziekte, vaccinaties en besmettingen: het heeft onder andere gevolgen voor de economie, het financiële systeem, mensenrechten en de beschikbaarheid van grondstoffen. Dat laatste zal resulteren in voedseltekorten. ”En dat is goed nieuws,” aldus Ice Age Farmer Christian Westbrook.

De Ice Age Farmer heeft een website waar hij mensen informeert over wereldwijde voedselproductie. Zelf is hij een groot voorstander van lokaal voedsel verbouwen. Ook heeft hij een voorliefde voor permacultuur. In onderstaande video neemt hij de kijker mee de wereld over. Hij vertelt over de wijze waarop er wereldwijd wordt omgegaan met grondstoffen en welke gevolgen dat heeft voor de boeren.

Brooks meldt onder andere dat Taiwan ervoor kiest hun schaarse water te gebruiken voor fabrieken in plaats van voor de landbouw: “Zo kunnen ze iphones blijven maken. Maar dat is een beetje kortzichtig als je straks geen eten meer hebt”, vindt de Ice Age Farmer.

Ook Nederland komt aan bod, waar de hoge prijzen voor elektriciteit ervoor zorgen dat de stekker uit de landbouwkassen gaat. En omdat Nederland een landbouwexporteur is, gaan andere Europese landen daar de consequenties van ondervinden. Lees daar hier meer over.

Aan de hand van meerdere voorbeelden krijgt de kijker een idee van de wijze waarop voedselsystemen wereldwijd afhankelijk zijn geworden van beslissingen op nationaal en internationaal niveau. En hoe dramatisch dat kan aflopen. “Maar het is niet allemaal kommer en kwel,” zegt Brooks opgewekt. “Het is goed nieuws. Deze crisis is een kantelpunt dat ons wakker schudt. We kunnen ons losmaken van dit slavensysteem en de controle over voedsel weer in eigen hand nemen.

Ook mensen op hoge posities worden wakker volgens Brooks: “Michael Fhakri, rapporteur Recht op Eten voor de Verenigde Naties, zei onlangs: “Niemand praat over hoe we in deze situatie terecht zijn gekomen. Dat komt door de grote bedrijven die de macht in handen willen hebben. Daar moeten we wat aan doen.”

Mensen die zich verdiept hebben in de achtergronden van de huidige crisis zullen bekend zijn met de totale verandering van de wereldorde als gevolg van het coronabeleid. De maatregelen die wereldwijd worden genomen ten aanzien van de aanwezigheid van het coronavirus treffen alle mensen en alle activiteiten ter wereld.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: