Facebook-klokkenluider Francis Haugen: held of marionet? – Café Weltschmerz

facebook-klokkenluider-francis-haugen:-held-of-marionet?-–-cafe-weltschmerz

13-10-21 01:27:00,

Francis Haugen is een marionet. Dat zegt journalist Glenn Greenwald. De vrouw die vorige week bekend werd als klokkenluider van Facebook, kreeg veel aandacht van media en politici. Vooral van de Democratische partij en daaraan gelieerde media. Dat is gevaarlijk: ‘Nog gevaarlijker dan de macht en invloed op het politieke debat van Facebook, is de elite van een politieke partij de rol van scheidsrechter laten zijn.’

Greenwald zet de ontboezemingen van Haugen in zijn artikel in een ander licht. De journalist merkt op dat de ex-medewerker van Facebook zoveel aandacht krijgt van politici en media omdat ze haar onthullingen goed kunnen gebruiken. Ja, het techbedrijf is schadelijk voor Amerika, maakt Greenwald duidelijk. Het verspreidt misinformatie, maakt (jonge) vrouwen onzeker over hun lichaam en zet mensen tegen elkaar op. ‘Maar het ergste,’ stelt hij cynisch, ‘is dat het bedrijf niet genoeg doet om politieke inhoud te verwijderen die hen onwelgevallig is; dat wat ingaat tegen de progressieve orthodoxie en afwijkt van de liberale voorgeschreven waarheid.’

De zorgen om de informatiestromen in de media spelen volgens Greenwald vooral bij de Democratische Partij. Dat zou te maken hebben met het onverwachte verlies van hun presidentskandidate bij de vorige verkiezingen: ‘Sinds het verlies van Hilary Clinton bij de presidentsverkiezingen in 2016 doet de Democratische partij er alles aan om social media te censureren. Deze hang naar censuur is voor hun mediapartners zelfs nog groter.’

Een illustratie maakt de verschillende opvattingen ten aanzien van toezicht op misinformatie duidelijk. Republikeinen zijn aanmerkelijk terughoudender als het aankomt op regulering door de techbedrijven zelf en de overheid.

https://i0.wp.com/cdn.substack.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fbucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F9a781c5c-a5d7-4468-bfac-c54b0cbb5e65_1364x1418.png?resize=545%2C567&ssl=1

Zo is de klokkenluider voor sommigen een held, voor anderen slechts een marionet in de handen van mensen met een politieke agenda. In dezelfde week dat Haugen haar verhaal deed in het gerenommeerde tv-programma 60 minutes kwamen er ook andere onthullingen vanuit het grote bedrijfsleven naar buiten. Project Veritas ontlokte werknemers van Pfizer schokkende uitspraken over de gang van zaken binnen het bedrijf, maar in de mainstream media bleef het stil. ‘De propagandistische omroepen zouden een echte klokkenluider nooit een platform geven,’ zei auteur en opiniemaker Candace Owens daarover op Twitter.

Real whistleblowers go to Project Veritas— not to prime-time slots on 60 minutes. The propagandist networks would never provide a platform to a real whistleblower.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: