Nieuwe, niet-gedeclareerde GGO-procedures

nieuwe,-niet-gedeclareerde-ggo-procedures

Uit de nieuwsbrief van de Stichting Eliant

Nieuwe, niet-gedeclareerde GGO-procedures betekenen
een gevaar voor onze gezondheid en voor die van de ecosystemen!
In de afgelopen jaren hebben producenten van zaaigoed als Bayer/Monsanto en Corteva nieuwe GGO-technieken ontwikkeld met namen als CRISPR Cas9, TALENs en andere meer. Ze willen dat die technieken niet onder de bestaande GGO-Verordening van de EU vallen.
De nieuwe GGO-technieken
De risico’s en gevaren van deze nieuwe GGO-technieken zijn weliswaar dezelfde als die van de tot nu toe gebruikte technieken, maar toch worden ze vaak als veiliger en nauwkeuriger voorgesteld. Veel van de gebruikte laboratoriumprocedures zijn echter identiek en zorgen voor onvoorzienbare en onbedoelde veranderingen in het genoom. Bovendien kennen wij de gevolgen op lange termijn van het gebruik van de “genschaar” niet en evenmin de gevolgen voor de gezondheid van mensen en ecosystemen die op dit moment nog niet kunnen worden ingeschat.
Oproep aan de Commissie
De Europese Commissie heeft hierover tot 22 oktober 2021 een openbare raadpleging gelanceerd. Hoe meer burgers de Oproep aan de Commissie tegen de afzwakking van de bestaande GGO-Verordeningondertekenen, des te groter de kans op slagen. Dit is de link naar de handtekening. Opmerking: niet-EU-burgers moeten in de landenlijst “OTHER” kiezen.

Samen met vele ngo’s roepen wij de Commissie er in deze oproep toe op om in het kader van de GGO-verordeningen van de EU absoluut ook de nieuwe GGO-procedures te regelen. Enkel en alleen op die manier kan de gezondheid van de mensen en het milieu worden beschermd en kan het voorzorgsbeginsel van de EU worden nageleefd.  » Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: