Caroline van der Plas: “We moeten de hysterie over de Tweede Wereldoorlog loslaten” – Café Weltschmerz

caroline-van-der-plas:-“we-moeten-de-hysterie-over-de-tweede-wereldoorlog-loslaten”-–-cafe-weltschmerz

14-10-21 09:04:00,

“Ik denk dat we de hysterie over de Tweede Wereldoorlog eens moeten loslaten.” Dat zei Caroline van der Plas tegen Jeroen van Wijngaarden tijdens een commissievergadering op 13 oktober. De voorvrouw van BoerBurgerBeweging vergeleek eerder het al dan niet naar Nederland halen van Afghanen met een scene uit de film Sophie’s Choice. Daarin moet een vrouw moet kiezen wie er in leven blijft: haar zoon of haar dochter. De VVD’er wou dat ze terug kwam op die vergelijking.

Tijdens de commissievergadering over de Stand van zaken in Afghanistan vraagt Van Wijngaarden een interruptie aan. Hij richt zich tot Van der Plas: “In het vorige Afghanistan-debat maakte ze een opmerking over het terughalen van drie of zestig Afghanen naar Nederland. Ze vergeleek dat tegenover toenmalig minister Kaag met Sophie’s Choice, een film die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Komt zij terug op die vergelijking met een nazi-verhaal?”

Van der Plas reageert geprikkeld: “Als de heer Van Wijngaarden denkt dat ik minister Kaag vergelijk met een nazi, dan heeft hij me totaal verkeerd begrepen. Ik denk dat we de hysterie over de Tweede Wereldoorlog eens moeten loslaten. Want dat zou betekenen dat ik of wie dan ook nooit meer een stuk uit een film, een documentaire of een boek mogen noemen.”

Ze vervolgt haar repliek door uit te leggen waar ze naar verwees: het fragment waar de hoofdpersoon van de film in een concentratiekamp van de nazi’s moet kiezen tussen haar zoon en haar dochter. Een moet er naar de gaskamer, de ander naar het werkkamp. Ze verlangt dat haar uitdager de opmerking over Sophie’s Choice in zijn context plaatst en zegt: “Ik vind het schandalig dat ik nu in een hoek wordt gezet.”

Op Twitter brengt ze haar reactie nogmaals onder de aandacht: ‘Omdat ik een scène uit het boek/de film Sophie’s Choice noemde als beeldspraak voor de keuze die de Nederlandse ambassadeur in Afghanistan moest maken toen in augustus vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken werd gezegd dat “3 van de 60 familieleden mee konden”, vergelijk ik volgens Van Wijngaarden Kaag met een nazi.’

Omdat ik een scène uit het boek/de film Sophie’s Choice noemde als beeldspraak voor keuze, die NL ambassadeur in #Afghanistan, moest maken toen in aug.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: