De politieke macht van Facebook, door Thierry Meyssan

de-politieke-macht-van-facebook,-door-thierry-meyssan

,

In de wereldwijde beeldvorming zou Facebook een verantwoordelijk sociaal netwerk zijn dat iedereen in staat stelt vertrouwelijk contact te leggen, terwijl berichten die in strijd zijn met de plaatselijke wetgeving worden gecensureerd. In de praktijk is het heel anders. Facebook verzamelt informatie over u voor de NSA, censureert uw meningen en slaat zijn eigen munt. In een paar maanden tijd is dit bedrijf een van de meest invloedrijke spelers in de wereldpolitiek geworden.

William Joel / The Verge Facebook als sociaal netwerk

De belangrijkste politieke speler op het internet is het sociale netwerk Facebook. Op 1 januari 2021 had het wereldwijd 2,85 miljard maandelijks actieve gebruikers en 1,88 miljard dagelijks actieve gebruikers. Het sociale netwerk censureert routinematig berichten met naaktfoto’s, seksuele activiteit, pesterijen, haatdragende taal, vervalsingen, spam, terroristische propaganda of geweld met behulp van bijzonder vage en oneerlijke kunstmatige intelligentie. Het sluit accounts die het gevaarlijk acht, hetzij omdat zij meermaals gecensureerd zijn, hetzij omdat zij banden hebben met vijanden van de Verenigde Staten.

Facebook is een enorm bedrijf dat Instagram, Facebook Messenger, WhatsApp, Oculus, Workplace, Portal en Novi omvat. Er werken meer dan 60.000 mensen.

Facebook als bank

Facebook geeft nu als staat zijn eigen munt uit, de Libra. Het wordt gedekt door een verzameling van valuta’s bestaande uit 50% dollars, 14% yen, 11% Serling ponden en 7% Singapore dollars [1].

Door een bank te worden waarvan de munteenheid geleidelijk door internetverkoopsites wordt aanvaard, bouwt Facebook een parallelle economie op, zowel virtueel als mondiaal, die groter is dan de economie van vele staten.

Facebook en zijn gebruikers

Facebook roept zijn gebruikers op om accounts op te sporen die de regels overtreden. Het opent een dossier over elk van zijn informanten met notities [2].

Facebook, dat beweert elke gebruiker gelijk te behandelen, heeft in het geheim een lijst opgesteld van 5,8 miljoen VIP’s op wie zijn regels niet van toepassing zijn. Alleen zij kunnen alles zeggen en laten zien [3].

Cambridge analytica en de NSA

De persoonsgegevens van ten minste 87 miljoen gebruikers werden aangevallen en weggesluisd door het Britse bedrijf Cambridge analytica (van miljardair Robert Mercer en Steve Bannon) en zijn Canadese dochteronderneming AggregateIQ [4]. Ze werden op zijn minst gebruikt:
– voor de verkiezing van de Indiase premier Narendra Modi in 2014 [5],

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: