Factcheckers NewsGuard geadviseerd door oud CIA-directeur – Café Weltschmerz

factcheckers-newsguard-geadviseerd-door-oud-cia-directeur-–-cafe-weltschmerz

14-10-21 11:51:00,

Factcheckersbureau NewsGuard wordt geadviseerd door Michael Hayden. Klokkenluider Edward Snowden vindt het opmerkelijk. Een instantie die moet toezien op de feitelijkheid van verslaggeving wordt volgens hem geadviseerd door ‘een van ‘s lands beroemdste leugenaars.’

Het zogeheten Factchecken heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Het is goed dat mensen tijd en moeite stoppen in het achterhalen van de waarheid. Maar het brengt ook problemen met zich mee: wie checkt de factcheckers? Mensen zoals wetenschapper en schrijver Bjorn Lomborg maken zich zorgen om de objectiviteit en (on)afhankelijkheid van de ‘feitenonderzoekers’. Lees hier meer over zijn verhaal.

Het is goed om te kijken wie de factcheckers zijn, hoe ze te werk gaan en voor wie ze werken. Want zijn de mensen van WC-eend wel de juiste mensen om de kwaliteit van WC-eend te beoordelen? Is er geen sprake van belangenverstrengeling?

Snowden vindt dat we waakzaam moeten blijven. Nadat hij ziet dat een voormalig hoofd van de CIA en de NSA nu factcheckers adviseert, schrijft hij: ‘Heb je je ooit afgevraagd wie er achter die “factcheckersbedrijven” zitten? “Newsguard” wordt “geadviseerd” door een van ‘s lands grootste leugenaars- de man die het wereldwijde surveillance-systeem heeft opgetuigd. Een systeem dat, eenmaal ontdekt, overal werd veroordeeld door gerechtshoven.’

Have you ever looked at who is behind these new for-profit “fact-checking” companies?

“NewsGuard” is “advised” by one of the country’s most famous liars—the man who secretly built the global mass surveillance system that, once uncovered, courts condemned as an outrageous crime. pic.twitter.com/FNkD5dGUqw

— Edward Snowden (@Snowden) October 13, 2021

De opkomst van factchecking komt door veranderingen in het medialandschap. Het internet heeft voor een lawine aan nieuwe informatiebronnen gezorgd. De opkomst van social media leidde ertoe dat mensen nu in recordtempo informatie kunnen posten en doorsturen op verschillende platforms. Nieuwe technieken zoals deep-fake maken het bovendien lastig echt van nep te onderscheiden.

De hoeveelheid aan informatie, de veranderende vorm en de snelheid van communicatie maken het lastig voor lezers en kijkers om het kaf van het koren te scheiden. Daarom zijn meerdere media gebruik gaan maken van factcheckers. Zij gaan aan de slag met bijvoorbeeld een interview of bewering. Klopt dat cijfer wel? Heeft die en die persoon die beslissing wel genomen? Etc.

Edward Snowden werd in 2013 wereldnieuws toen hij journalisten van The Washington Post en The Guardian geheime documenten gaf.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: