Schaakmat? Schaakkampioen doet niet mee met coronapas – Café Weltschmerz

schaakmat?-schaakkampioen-doet-niet-mee-met-coronapas-–-cafe-weltschmerz

14-10-21 09:38:00,

De regerend Nederlands schaakkampioen Lucas van Foreest heeft zich samen met drie andere schakers afgemeld voor het Nederlands kampioenschap in Hoogeveen. Zij hadden eerder een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse schaakbond en de gemeente Hoogeveen omdat ze niet akkoord gingen met de verplichte coronapas op het toernooi. De rechter stelt ze echter niet in het gelijk.

De Nederlandse schakers stapten naar de rechter omdat ze vonden dat de coronapas in het voordeel uitwerkte voor gevaccineerde denksporters. Die hoefden zich immers niet druk te maken om het testen voor deelname aan de competitie. Degenen zonder vaccinatie daarentegen zouden worden afgeleid door de coronatesten. Volgens Nederlands kampioen Van Foreest is opperste concentratie in de voorbereiding echter noodzakelijk voor goede prestaties. dat betekent dat er een ongelijk speelveld ontstaat. Over de gang naar de rechter is hier meer te lezen.

Om hun argument kracht bij te zetten wezen ze erop dat er geen reden was om het schaaktoernooi als evenement aan te merken. Er zal namelijk geen publiek bij aanwezig zijn. Daarmee zou de wettelijke noodzaak om een QR-code te overleggen voor deelname komen te vervallen, meenden ze.

De voorzieningenrechter stelde de schakers op woensdag 13 oktober in het ongelijk omdat ‘het schaaktoernooi van dusdanig hoog niveau is dat het hier niet om een amateursporttoernooi gaat. De huidige regelgeving laat niet toe dat wedstrijden als deze worden georganiseerd zonder dat de deelnemers beschikken over een coronatoegangsbewijs. Een gemeente is bij uitstek gehouden deze regelgeving na te leven. Zij is immers het bevoegd gezag dat moet toezien op naleving van deze regelgeving.’

Van de zes schakers die een kort geding hadden aangespannen, hebben zich vier afgemeld voor het toernooi. De twee andere sporters zullen waarschijnlijk toch deelnemen. Het Nederlands kampioenschap begint a.s. vrijdag in Hoogeveen en zal eindigen op zaterdag 23 oktober.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: