Tweede Kamer verwerpt motie tegen sociaal kredietsysteem – Café Weltschmerz

tweede-kamer-verwerpt-motie-tegen-sociaal-kredietsysteem-–-cafe-weltschmerz

14-10-21 10:29:00,

De motie tegen een sociaal kredietsysteem is verworpen. Pepijn van Houwelingen had op 7 oktober jl. in de Tweede Kamer een motie ingediend namens Forum voor Democratie (FvD). Hij verzocht de regering om uit te sluiten dat er ooit een sociaalkrediet-systeem of soortgelijk systeem in Nederland zou worden ingevoerd. 

Van Houwelingen had de motie ingediend met het oog op het sociaalkrediet-systeem zoals dat volgens hem in China is ingevoerd. De overheid kan met een dergelijk sociaal ontwerp steeds meer informatie vergaren van burgers. Dat zullen ze doen zodat de mensen voldoen aan de eisen van de Staat. De balans van vrijheid en controle zal daarmee steeds meer uitslaan naar het laatste, vreest het Tweede Kamerlid.

Nu kunnen mensen nog in betrekkelijke vrijheid wonen, werken en een sociaal leven leiden. In de toekomst zal er met een sociaal kredietmodel echter worden toegezien op het ‘juiste gedrag’ van burgers. Die zal wellicht beperkt worden in vleesconsumptie, CO2-uitstoot of mobiliteit. Het sociale en digitale verkeer zal worden gemonitord etc. Van Houwelingen schrijft in zijn motie dat ‘een dergelijk systeem een grove inbreuk maakt op privacy, lichamelijke integriteit en vrijheid.’

De “Roden” hebben geen principieel probleem met de invoering van een sociaal kredietsysteem naar Chinees model en weigeren dus het uit te sluiten. #SociaalKredietSysteem #TheGreatReset #BuildBackBetter pic.twitter.com/96LF73f49N

— Pepijn van Houwelingen (@PvanHouwelingen) October 13, 2021

Degenen die zich houden aan de regels worden daarvoor beloond in een sociaal kredietsysteem. Bepaalde privileges van het systeem vallen hem ten deel. Wie dat niet doet wordt gestraft: die kan bijvoorbeeld niet meer reizen of geen baan krijgen bij de overheid. In de praktijk is dat al aan de gang. Werkgevers zetten werknemers onder druk zich te laten vaccineren. Doen ze dat niet, dan zetten ze hun carrière op het spel. In omringende landen is het al zover dat de gehele beroepsbevolking getest of gevaccineerd moet zijn. Met name beroepsgroepen in de zorg en horeca staan momenteel onder druk.

De invoering van een sociaal kredietsysteem komt met de invoering van de coronamaatregelen steeds dichterbij, meent de FvD’er. Dat de nieuwe regels tijdelijk zijn is volgens hem schijn: ze zullen gebruikt worden als totalitair controlemiddel. De invoering van de coronapas met QR-code zou betekenen dat de overheid steeds meer zicht heeft op wie wanneer op welke plek is geweest.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: