De radicale weg naar binnen

de-radicale-weg-naar-binnen

16-10-21 01: 00: 00,

“Waar angst is, daar is de weg.” Met deze uitspraak, die in tijden van sociale verdeeldheid een balsem is voor de ziel van iedere gekwetste, getraumatiseerde mens, begint gespreksleider Friederike Pfeiffer de-Bruin het gesprek tussen Dr. Daniele Ganser en Franz Renggli in Hannover.

Degenen die menen dat zij in hun leven geen letsel en traumatisering hebben opgelopen, zijn er nooit mee geconfronteerd of hebben ze nooit als zodanig herkend. Om een manier te vinden om met deze verwondingen om te gaan, gaan we ofwel naar binnen en koesteren negatieve, depressieve gedachten, wat tot zelfmoord kan leiden. De andere manier is projectie naar buiten, waarbij mensen in hun directe omgeving een uitlaatklep worden voor hun eigen onverwerkte verleden. Op het niveau van de staat kan deze projectie leiden tot het verklaren van de oorlog aan vreemde staten als gevolg van de onverwerkte processen en als gevolg van gereactiveerde trauma’s, zoals Pfeiffer de-Bruin uitlegt. De Zwitserse vredesonderzoeker Daniele Ganser geeft hiervan een historisch voorbeeld door te herinneren aan de Servische oorlog 1999.

In die tijd confronteerde de groene, Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer het oorlogsverslaafde Duitse volk met het feit dat hij uit de Duitse geschiedenis niet alleen het volgende had geleerd: “nooit meer oorlog”, maar ook “nooit meer Auschwitz”. Hij benadrukte dat er in die tijd concentratiekampen waren geweest,

” Lees verder

%d bloggers liken dit: