Slovenië en de EU

slovenie-en-de-eu

Veel geschreeuw en weinig wol
Op dit moment is Slovenië voorzitter van de EU en dit heeft al tot de nodige spanningen geleid. De president van Slovenië heeft een paar uitspraken gedaan die de rest van de Europarlementariërs tegen de haren in strijkt. Of eigenlijk moet ik zeggen “de westerse rest van de Europarlementariërs”. Ik neem sinds enige tijd binnen de EU een duidelijke verdeeldheid waar tussen de oud-ingezetenen leden van de EU en de Oost-Europese “nieuwkomers”. De stichtingsleden van de EU doen zich voor alsof ze de betere Europeanen zijn, die precies weten hoe het zou moeten. Deze houding wordt ze in veel Oost-Europese landen niet in dank afgenomen, het wordt ervaren als een gebrek aan respect, als een krenking van de nationale trots.

De Slavische volkeren, maar ook de Hongaren en de Roemenen werden in het Keizerrijk Oostenrijk als burgers tweede klasse behandeld, wat tot verscheidene opstanden en emancipatiebewegingen heeft geleid. De volkeren van Zuid-Oost-Europa, zoals Servië, Bulgarije, Albanië etc., waren onderdanen van het Osmaanse Rijk en ook daar ontstonden de nodige bevrijdingsbewegingen. Na de eerste wereldoorlog waren zowel het Osmaanse Rijk als de Donaumonarchie uiteengevallen en de meeste voormalige onderdanen in deze gebieden genoten een korte periode van nationale zelfstandigheid. De tweede wereldoorlog bracht daar verandering in, de meeste Oost-Europese landen werden nu bondgenoten van de Sovjet-Unie, of zoals men ook zegt “vielen binnen de invloedssfeer van het Warschaupact”, terwijl Joegoslavië tot de niet-gebonden landen wordt gerekend. Nadat de Sovjet-Unie en Joegoslavië opgehouden hadden te bestaan,  » Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: