Covid versnelt tracing technieken als gezichtsherkenning en geo-fencing

covid-versnelt-tracing-technieken-als-gezichtsherkenning-en-geo-fencing

25-10-21 04:00:00,

Laat je vervoerspas maar in je zak, we hebben je al herkend. U heeft betaald. In de Moskouse metro kan het, betalen met je gezicht. Op een Schotse school kunnen kinderen hun broodje betalen met hun gezicht. De Covidtijd lijkt de door sommigen zo gewenste digitalisering in hoog tempo dichterbij te brengen. Een samenleving waarin geen handeling meer aan het oog van de overheid of corporates ontsnapt.

Afbeelding van StockSnap via Pixabay Een denkbeeldig hek in je smartphone

Het zal velen zijn opgevallen hoe snel de infrastructuur voor een nog meer gedigitaliseerde samenleving tijdens Covid wordt uitgerold. In alle uithoeken van ons land steken oranje sprietjes boven de stoeptegels, getuigen van de in alle haast aangelegde maar niet door de bewoners geaccepteerde glasvezelaansluitingen.
Met de introductie van QR-toegangscontrole, zogenaamd om verspreiding van het virus (na 19 maanden) te voorkomen, raken mensen gewend aan het feit dat toegang tot openbare voorzieningen niet meer zonder vaststelling van identiteit en status kan. Bijvoorbeeld de vaccinatiestatus.

Centraal in deze surveillance-samenleving staat de smartphone. Ooit een apparaatje dat een gevoel van vrijheid gaf. Overal bereikbaar, overal nuttige informatie bij de hand. Inmiddels lijkt dit wondertje tot een portable digitale gevangenis, altijd je bewegingen en handelingen volgend, registrerend en aan onbekende partij doorgevend. Steeds meer mensen laten daarom hun smartphone thuis en betalen (weer) contant. Maar zonder smartphone kom je steeds minder ver, maar ook mét zo lijken ontwikkelingen uit te wijzen.

In Europa lopen inmiddels proeven om een denkbeeldig hek om een mens of dier te plaatsen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: