Opwarming en afkoeling in verleden, heden en toekomst

opwarming-en-afkoeling-in-verleden,-heden-en-toekomst

25-10-21 06:00:00,

Een gastbijdrage van Prof. dr. em. Emiel Van Broekhoven (Universiteit Antwerpen).

In Gazet van Antwerpen verscheen een artikel: “Opmerkelijke simulatie toont hoe Antwerpen onder water kan lopen door opwarming van de aarde.“, met enkele onhoudbare stellingen. Er wordt in het artikel o.m. gezegd: “Klimaatwetenschappers meldden in augustus dat de wereld nu al ongeveer 1,2 graden Celsius warmer is dan het pre-industriële niveau. De stijging moet volgens hen onder de anderhalve graad blijven, een kritieke drempel om de ernstigste gevolgen van de klimaatcrisis te voorkomen.” Hierbij mijn reactie.

Ik bestudeer nu reeds vele jaren klimaat, waterstanden, etc. Ik bereid daarover een publicatie voor in het Engels, “Climate and the Economy: the human impact”, om de betekenis van serieuze klimaatveranderingen in Europa (met tegelijkertijd opwarming in één streek èn afkoeling in andere streken van Europa) voor de economie en de mens duidelijk te maken. In het Nederlands heeft dat geen zin, omdat de media in België en Nederland al jarenlang geen belangstelling hebben voor een andere visie dan die in Parijs bepaald werd in 2015, en geen rekening houdt met wat research ondertussen heeft opgeleverd.

Dat alles leidt tot de diepe huidige energiecrisis en de zware bevoorradingsproblemen. Dat is niet voorbij en zal verergeren als blijkt dat de regeringen de economische crisis die ze hebben gecreëerd met hun klimaatbeleid alleen maar verslechteren. Vergeet ook niet dat de Chinezen blijkbaar nu reeds een zwaardere afkoeling beleven dan ze verwacht hadden.

Misschien kan het uw lezers interesseren kennis te maken met een andere visie. Hieronder een grafiek die het meeste dat ik stel, grafisch toelicht.

Ik gebruik enkele internationale gegevens, uit o.m. het handboek ‘Climate Science’ van Prof. Easterbrook, uitgegeven bij Elseviers, daarmee ken ik de extra koude (minima) en extra warme (maxima) periodes uit de voorbije 1000 jaar. De gekleurde streepjes vlak boven de onderste lijn geven de minima of ‘Little Ice Ages, LIA’ in het verleden aan. Het tekstblokje dat ik opgeplakt heb tussen 1000 en 1200 (waarover ik geen andere detail gegevens had) duidt aan waar ze voorkomen.

Die streepjes geven de volgens de klassieke klimaat wetenschappers slechtste klimaatperiodes uit het verleden aan. Voor de rest gebruik ik gegevens van het Nederlandse KNMI,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: