Waarin regeringen zich lelijk vergissen bij de wereldwijde energietransitie

waarin-regeringen-zich-lelijk-vergissen-bij-de-wereldwijde-energietransitie

27-10-21 06:00:00,

Foto: Shutterstock.

Auteur: Tsvetana Paraskova

Vertaling: Martien de Wit.

De energiecrisis in Europa heeft de complexiteit van een transitie naar groene energie blootgelegd: het lukt niet van de ene dag op de andere en het kan niet succesvol worden gedaan met de bekende oude trucs. Energiesystemen, -markten en -netwerken moeten wereldwijd fundamenteel worden gewijzigd wat betreft wetgeving, regulering en toezicht om 100% nul emissiebronnen te kunnen toelaten. En zelfs in dat geval hebben de energiesystemen flexibiliteit en back-ups nodig om soortgelijke crises in de toekomst af te wenden, nu vele delen van de wereld zich ertoe verplichten om tegen 2050 of 2060 netto-nul-uitstoot te bereiken. De huidige crisis in het Verenigd Koninkrijk is een alarmerend voorbeeld van hoe men niet overhaast moet overstappen op groene energie, merkt Rochelle Toplensky van The Wall Street Journal op.

Netto-nul-elektriciteitssystemen vereisen een volledig nieuwe set regels op alle gebieden van de energiesystemen en de energiemarkten, alsook voldoende flexibiliteit om milieufactoren zoals lage windsnelheden te compenseren, wat vorige maand nog in Groot-Brittanië gebeurde.

Het VK heeft zijn afhankelijkheid van steenkool in het afgelopen decennium drastisch verminderd. Maar zijn energiesystemen zijn nog niet zo goed bestand tegen een grootschalige transitie naar koolstofarme energiebronnen, dat er geen zorgen meer hoeven te bestaan over zijn energievoorziening, betoogt Toplensky van The Journal.

De huidige energiecrisis in het VK, de rest van Europa en de grote energie-importeurs in Azië is een waarschuwing voor beleidsmakers dat de transitie niet mag worden overhaast voordat er nieuwe regels zijn vastgesteld en er massaal energieopslag is gebouwd om de explosief groeiende nieuwe zonne- en windcapaciteit te ondersteunen.

Om de veerkracht van het elektriciteitsnet te vergroten, accu-opslag te bouwen en de veelgeprezen groene waterstof op grote schaal te gebruiken, zijn triljoenen dollars aan investeringen, overheidssteun en veel meer coördinatie en samenwerking tussen de industrie en beleidsmakers op nationaal en internationaal niveau nodig.

Iedereen wist dat de energietransitie niet goedkoop zou zijn. De huidige energiecrisis toont aan dat niemand bij de overgang het paard achter de wagen mag spannen – noodvoorzieningen en flexibiliteit zijn van vitaal belang voor elk succesvol energiesysteem.

Britse energiecrisis toont uitdagingen voor groene transitie

Zelfs het VK,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: