Magnetronstraling is microgolfstraling!

magnetronstraling-is-microgolfstraling!

31-10-21 06:54:00,

Hoe werkt de magnetron?
De magnetron is uitgevonden in de jaren 40 van de vorige eeuw. Deze keukenhulp maakte zijn opmars in Nederland in de jaren 80. In een magnetron wordt de voeding verhit door microgolven. Een onzichtbare elektromagnetische energie (straling) zorgt ervoor dat de waterdeeltjes in voedingsmiddelen in beweging komen. Hierbij ontstaat bewegings- en/of wrijvingswarmte. Deze warmte warmt het voedsel op.

Verschillende soorten straling
Een magnetron gebruikt microwave straling (microgolven) om het eten te verhitten. Er zijn verschillende soorten straling;
–Gammastraling. Gammastraling gaat dwars door ons lichaam heen en beschadigd de lichaamscellen;
–Röntgenstraling is minder sterk dan gammastraling. Het gaat wel door het vlees heen, maar niet door de botten. Röntgenstraling heeft een sterkte van 10 miljard gigahertz (GHz). Een straling die nog minder sterk is, is Ultraviolette (UV)-straling. Deze straling wordt als natuurlijke straling uitgezonden door de zon en als kunstmatige straling door o.a. zonnebanken. Met een sterkte van 1 miljoen gigahertz kan deze straling 1 millimeter in je huid doordringen. Dit is diep genoeg om huidkanker te veroorzaken:
–Ultraviolette straling. Ultraviolette straling is de elektromagnetische straling die zich uitstrekt over het golflengtegebied van 100 nanometer (nm) tot 400 nm. Hierbinnen onderscheidt men drie zones, UV-A: 315-400 nm, UV-B: 280-315 nm en UV-C: 100-280 nm. In het elektromagnetisch spectrum ligt UV-straling op de grens van ioniserende- en niet-ioniserende straling;
–Zichtbaar licht.  Licht is elektromagnetische straling in het frequentiebereik dat waarneembaar is met het menselijk oog;
-Infrarood of infrarode straling, is de voor het menselijke oog niet waarneembare elektromagnetische straling en bestrijkt een bereik van ongeveer 300 GHz tot 400 (terahertz) THz (1 mm–750 nm) en kan in drie delen worden verdeeld;
-ver-infrarood van 300 GHz tot 30 THz (1 mm-10m);
-midden-infrarood van 30 tot 120 THz (10-2,5 m);
-nabij-infrarood van 120 tot 400 THz (2.500-750 nm);
–microwave straling. Microgolven produceert de magnetronoven,  een oven met daarin een onderdeel dat microgolven produceert, die velen dagelijks gebruiken! In een vacuümbuis worden elektronen in een magnetisch veld bewogen zodat elektromagnetische straling van een vaste frequentie ontstaat. Deze wordt geleid naar de ruimte met het voedsel. De frequentie is meestal 2,45 GHz en de golflengte ongeveer 13 cm (in de UHF -ultra-high frequency – band);

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: