Klachten van je OLED-smartphone?

klachten-van-je-oled-smartphone?

04-11-21 04:34:00,

Na de LCD/LED schermen zijn OLED (Organic Light Emitting Diode of lichtgevende diode) schermen de favoriete displays (elektronische apparaten waarop iets afgebeeld wordt).  Een OLED is een halfgeleider lichtbron(of diode) en zet wisselstroom (AC) om in pulserende gelijkstroom (DC), net als bij leds en lasers. Terwijl een led een felle puntbron is, is een OLED juist een grote vlakken straler (een oppervlakte lichtbron). OLED displays kunnen zonder achtergrondverlichting (backlight) wat gunstig is voor het stroomverbruik van met name draagbare apparaten. Doordat het OLED materiaal zelf licht uitzendt is ook de kijkhoek veel groter en kunnen de beeldschermen ook bij grote formaten zeer dun worden uitgevoerd.

TV’ s, PC ’s, laptop’ s en smartphones met OLED-schermen
In de afgelopen jaren is OLED-technologie uitgegroeid tot de toonaangevende technologie voor het weergeven van beeldschermen van TV ‘s, laptops en smartphones.

TV ‘s
OLED TV ’s bieden betere beeldkwaliteit doordat iedere pixel individueel aan- en uitgezet kan worden en omdat elke pixel zelf licht geeft is er geen achtergrondverlichting nodig is zoals bij LCD-tv’s. Hierdoor heeft een OLED -tv een veel hoger contrast dan een LED TV en worden ook de kleuren perfect weergegeven. Daarnaast hebben ze een geweldige kijkhoek, wat vooral een groot voordeel is bij televisies.

Laptops
OLED-laptops hebben schermen die de kleuren rijker en levendiger weergeven dan LCD-schermen. OLED-schermen verminderen het schadelijke blauwe licht met tot wel 70% in vergelijk met LCD-schermen. Dit maakt ze extra vriendelijk voor de ogen om zo het risico op netvliesbeschadiging te verminderen.

Mobiele telefoon
Omdat OLED geen achtergrondverlichting nodig heeft is de techniek per definitie energiezuiniger dan LED. Tel hier het gegeven bij op dat pixels uitgeschakeld worden bij de kleur zwart en energiebesparing is een feit. Naast energiezuinig te zijn hebben de OLED schermen een betere helderheid, zijn dunner en kunnen een flexibel scherm hebben. En met één druk op de knop kan een mechanisme actief gemaakt worden om de telefoon robotisch uit te breiden en een volledig scherm te onthullen: de opvouwbare telefoon. Telefoons die heel gemakkelijk op te vouwen zijn en uit te vouwen om een extra groot scherm te krijgen. De opvouwbare telefoon is dé vetste en nieuwste ontwikkeling onder smartphones.

Een AMOLED scherm
Een amoled-scherm (active-matrix organic light-emitting diode) is een technologie die voortkomt uit OLED-schermen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: